Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?

Gadgets Sam Dille 3 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Nederland heeft net als overal in Europa strenge regels rondom het gebruik van een drone. Een goede uitleg over waar en wanneer het wel (en niet) mag, leek ons geen overbodige luxe.

De drone wordt tegenwoordig overal wel voor ingezet. Van het maken van foto’s en video’s tot het bezorgen van pakketten. Er zijn zelfs elektrische auto’s die kunnen worden omgebouwd tot de vliegende gadget. Ook in Nederland is de drone immens populair.

Of je zomaar zelf mag vliegen met een drone, is voor veel gebruikers een tikkeltje onduidelijk. Daarom leggen wij het even haarfijn voor je uit. Dat is wel zo handig toch?

Vliegen met een drone mag onder deze voorwaarden

De meeste dronevluchten in Nederland vallen onder de ‘open categorie’. Dat betekent dat je vrij kunt vliegen in ongecontroleerd luchtruim, oftewel het ‘vrije’ luchtruim. Maar zelfs in die vrije zones zijn er regels waar je als dronepiloot aan moet denken. Print dit rijtje dus goed in je hoofd:

  • Zorg ervoor dat je drone niet meer dan 25 kg weegt als hij opstijgt
  • Houd je vlucht onder de 120 meter hoogte
  • Neem geen gevaarlijke stoffen mee tijdens je vlucht
  • Zorg ervoor dat er niets uit je drone valt terwijl je vliegt
  • En het allerbelangrijkste: houd je drone altijd in het oog. Dat heet de visual line of sight (VLOS)
Google Drone
Als de brandweer! (Afbeelding: Pexels)

Valt je drone nou niet onder de bovenstaande categorie, dan zou het kunnen dat je een vliegbewijs nodig hebt om de drone op te laten stijgen. Het vliegbewijs kun je behalen door een online kennistest af te leggen bij een vliegschool.

Voor drones in het ‘lichtere’ segment, heb je geen vliegbewijs nodig, maar wel een registratie bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) als je drone meer dan 250 gram weegt. Kom je er niet uit, dan kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen voor extra ondersteuning.

Hier moet je tijdens de vlucht op letten

Als je hier rekening mee houdt, dan mag je de lucht in. Het is alleen nog de vraag waar je precies mag vliegen. Nederland heeft allerlei soorten zones, zoals plekken waar je gewoon mag vliegen zonder beperkingen, plekken waar het absoluut verboden is om te vliegen (no-fly zones), en zelfs plekken waar je alleen tijdelijk niet mag vliegen.

In de open categorie mag je alleen vliegen in de gebieden waar geen speciale regels gelden, de niet-gemarkeerde gebieden. Er zijn verschillende kaarten die tonen waar je niet mag vliegen, of alleen onder bepaalde voorwaarden. Check bijvoorbeeld de vliegkaarten van GoDrone.

Dan zijn er nog een paar dingen waar je als bestuurder op moet letten. Zo moet je minstens 16 jaar oud zijn om een drone alleen te mogen besturen. Als je jonger bent dan 16 jaar, moet je samen met een volwassene vliegen. Tijdens de vlucht moet je rekening houden met het volgende:

  • Het is verboden om onder invloed te zijn van alcohol of drugs
  • Blijf weg van hulpdiensten, zoals traumahelikopters
  • Als er ander vliegverkeer in de buurt is, moet je je drone meteen laten landen
  • Respecteer de privacy van anderen. Film alleen mensen die daarvoor toestemming hebben gegeven

Hopelijk kun je nu goed voorbereid op stap met je gloednieuwe drone en wat mooie kiekjes uit de lucht schieten. Heel veel succes!

Waarom Amazon’s bezorgdrones nog niet echt van de grond komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen