Dune: Part Two review: sciencefiction heeft er een meesterlijke trilogie bij

Films & Series reviews Lucas van de Wetering 29 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

WANT-redacteur Lucas van de Wetering was aanwezig bij de Nederlandse premiére van Dune: Part Two en kan je alles vertellen over hoe goed deze sciencefictionfilm wel niet is. Aanrader of gewoon lekker wachten tot hij op HBO Max staat?

Dune is een mega-populaire film uit 2021 gebaseerd op het gelijknamige boek. De film heeft acteurs zoals Zendaya, Timotheé Chalamet en Oscar Isaac in de hoofdrollen. Na het succes was deel één is er natuurlijk een tweede deel gemaakt, en wat is er een grote hype om de film.

Ik mocht bij de première zijn van Dune: Part Two in Pathé arena, en wat heb ik genoten. Als een groot fan van de eerste film heeft de sequel mij zeker niet teleurgesteld. Het is een fantastische sciencefictionfilm én voorbeeld van hoe het middelste deel uit een trilogie zou moeten zijn.

Zonder spoilers: Het verhaal van Dune: Part Two

Het begin van Dune: Part Two speelt zich niet lang na het einde van Dune af. Maar al snel vliegen we door de tijd en zien we in een rap tempo de ontwikkeling van Paul zijn leven met de Fremen.

Ook krijgen we in Dune: Part Two meer uitleg over wie ‘The Chosen One’ nou is en wat er van hem verwacht wordt. De profetie is onderwerp van gesprek en we zien ook de daadwerkelijke betekenis van het woord voor de Fremen.

Ook zien we Paul heel erg veranderen als persoon. Zo is hij niet meer het rijke jongetje van House Atreides, maar verandert hij in een sterke krijger. Vooral nu hij zijn Bene Gesserit’s stem meer ontwikkelt en hij zijn rol als Messias probeert te accepteren.

Ook speelt de dood van Pauls vader, Leto, een grote rol in de ontwikkeling van Paul en van het hele verhaal van Dune: Part Two. De film geeft het voorzetje voor een laatste film in de trilogie en laat zien dat er veel meer speelt in het Dune-universum dan we voorheen wisten. En laat me je vertellen, het ziet er niet goed uit voor het universum.

Vind ik dit de perfecte middenfilm?

Naar mijn mening is Dune: Part Two de Wikipedia-definitie van hoe je de middelste film van een trilogie maakt. De film sluit goed aan op het eerste deel, maar blijft hier niet te lang op hangen. Er is sprake van een snelle verhaalontwikkeling, ondersteund door interessante tijdsprongen. Ook heeft de film een grote focus op actie, met choreografie waarvan mijn nerdhartje meerdere keren sneller ging kloppen.

Dune 2 doet alles wat de middelste film van een trilogie moet doen
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Maar tegelijkertijd speelt er veel meer dan simpelweg gevechten. Zo worden er plannen gesmeed en is er super veel onderlinge manipulatie. Deze plannen zijn niet alleen gericht op de toekomstige film, maar laten ook zien waarom bepaalde dingen in Dune zijn gebeurd.

Ten slotte geeft Dune: Part Two een prachtige voorzet op de volgende film. De film eindigt net als het eerste deel met een cliffhanger, maar die is dit keer vele malen groter. De lat ligt hoog voor het volgende deel.

Dune: Part Two is een visueel pareltje

Dune: Part Two is ook op een visueel opzicht prachtig. Zo’n kale plek als een woestijn, is toch zo adembenemend gemaakt in de film. Hiermee zet het de Fremen ook in een mooi daglicht. Ze zijn geen woestijnratten meer, maar een volk met hun compleet eigen cultuur en tradities.

Ook het acteerwerk is in orde. Met terugkerende acteurs als Timotheé Chalamet, Zendaya en Josh Brolin en nieuwe gezichten als Austin Butler en Florence Pugh kan het ook bijna niet fout gaan. Het zijn sowieso leuke acteurs om naar te kijken.

Dune 2 doet alles wat de middelste film van een trilogie moet doen
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

De soundtrack van Dune: Part Two was ook een mooie toevoeging aan de film. De muziek gaf constant het gevoel alsof je echt door een onbewoond woestijneiland zwierf of gestrand was in een niemandsland. En tijdens vechtscènes was de muziek haast adrenaline voor je oren.

Verder wil ik complimenten geven over hoe ze het ‘The Chosen One’ verhaal hebben aangepakt. Aangezien het één van de meest voorkomende tropen is in boek- en filmcultuur, wordt het snel hetzelfde. Toch is daar geen sprake van in Dune: Part Two en was ik positief verrast door de aanpak.

Als Dune 3 net zo goed is als deel 2, heeft Dune voor mij de kans om één van de beste sciencefiction-trilogieën aller tijden te worden. En kijkend de hoeveelheid sciencefictionfilms die ik heb gezien, zegt dat heel wat.

Voordat je Dune: Part Two gaat kijken…

Het belangrijkste ding wat je moet doen voordat je Dune: Part Two gaat kijken is: Dune 1 kijken. Zonder de eerste Dune-film gekeken te hebben ga je niet veel begrijpen van de film. Ook als je Dune 1 had gezien toen hij in de bioscoop was, raad ik aan om hem even opnieuw te kijken. Want het verhaal van Dune 1 is cruciaal voor het tweede deel.

Verder is het belangrijk om genoeg eten en drinken te hebben. Ga ook van tevoren naar het toilet, want Dune: Part Two is een krankzinnig lange film. De film duurt 2 uur en 46 minuten, zonder pauze. En er gebeurt veel in de film, dus als je tijdens de film naar de wc moet, ga je veel missen.

De volgende vraag heb ik al redelijk beantwoord maar: ja, er komt waarschijnlijk een derde deel. Als de Dune films nu stoppen, dan heeft het een groot open einde. En aangezien de films een groot succes zijn, zie ik niet waarom er geen derde deel zou komen.

Nu ben je voorbereid om Dune: Part Two te kijken, en ik raad het zeker aan. Het is een echte must-watch als je een fan bent van Dune of sciencefiction in het algemeen. Het is een super vermakelijke film waarbij je de hele tijd op het puntje van je stoel zit. Dune: Part Two is nu te kijken in de bioscoop.

Wanneer in The Walking Dead speelt The Ones Who Live zich af?

Dune: Part Two

Warner Bros. Pictures

8 Score

Pluspunten

  • Verhaal door karakterontwikkeling ijzersterk
  • Vechtscenes zijn next-level
  • Zit audiovisueel goed in elkaar
  • Acteerwerk sterrencast on point
  • Fremen voelen levensecht aan

Minpunten

  • Pittig lange zit
  • Cliffhanger wel hele grote gok

Dune 2 een prachtige voorzet op de volgende film. De film eindigt net als het eerste deel met een cliffhanger, maar die is dit keer vele malen groter. De lat ligt hoog voor het volgende deel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen