Dune komt mogelijk naar bioscoop in plaats van streamingdienst

Films & Series Jeroen Kraak 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dune is een van de grote films die dit jaar moet uitkomen. Het zou tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max verschijnen. Toch lijkt Warner de plannen te veranderen.

Het is een bijzonder jaar voor de filmindustrie. Het zit als het ware in een spagaat doordat het niet weet welke kant het opgaat. Er is nog steeds corona en de inentingen zijn nog niet op het niveau waarbij het oude normaal weer de norm is. Filmstudio’s twijfelen dan ook wat ze met hun producties aan moeten: naar de bioscoop, uitstellen of toch op de streamingdienst.

Gozilla vs. Kong toont verandering

Op dit moment draait Godzilla vs. Kong in de Verenigde Staten. In het paasweekend bracht de film 48,5 miljoen dollar op en over de gehele wereld zijn de opbrengsten al 285,8 miljoen ondanks de coronacrisis. Het is de hoogste omzet voor een Warner Bros-film sinds de pandemie is gestart en gaat daarmee Tenet voorbij.

Warner Bros. heeft met HBO Max ook een eigen streamingdienst. Tot nu toe brengt het dit jaar films tegelijkertijd naar HBO Max en de bioscoop. Nu Godzilla vs. Kong het zo goed doet start wellicht een keerpunt en dus gaat het kijken of het die aanpak moet veranderen. Een van de films waarvoor dat mogelijk gevolgen heeft is Dune, meldt TechRadar.

De toekomst voor Dune

Dune is een van de grootste releases van het jaar voor Warner Bros. De film zou oorspronkelijk aan het einde van het afgelopen jaar uitkomen, maar dat ging door de coronacrisis niet door. De film staat nu voor 1 oktober op het programma.

Toch heeft de coronacrisis voor verandering gezorgd in het filmlandschap. Op dit moment onderhandelen filmmaatschappijen met de bioscopen over nieuwe contracten. Deze zien er anders uit dan voor de coronacrisis. Zo heeft Warner Bros. afgesproken met de grote keten Regal Cinemas om films voortaan nog maar een exclusiviteit te geven van 45 dagen. Na die periode mag de filmmaatschappij de film brengen naar haar eigen streamingdienst. Ook andere filmstudio’s zijn bezig met gelijksoortige contracten.

Deze periode gaat mogelijk ook gelden voor Dune. Het betekent dat de film dus eerst 45 dagen is te zien voordat het naar HBO Max komt. Overigens zullen we daar in Nederland nu nog niets van merken. Hoewel Warner Bros. HBO Max globaal wil uitrollen, staat ons land voorlopig nog niet op de planning. Wij kunnen de film waarschijnlijk dus gewoon in de bioscoop kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen