Duurder dan Tesla, maar hoe goed is die elektrische auto van Lucid nou echt?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 21 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Lucid wil de grote uitdager worden van de inmiddels gevestigde namen in de wereld van elektrische auto’s, zoals Tesla. Met de aankondiging van de Gravity heeft het nu een tweede exemplaar in huis. De eerste was de Air, en WANT-redacteur Jeroen Kraak mocht ermee rijden in het zuiden van Beieren.

De herfst in Zuid-Duitsland is verraderlijk. Terwijl de regen het ene kwartier met bakken uit de hemel komt, is het niet veel later redelijk opgeklaard. De bergen zijn inmiddels oranje gekleurd door de intrede van de herfst. Het is daarmee een ideaal decor om de Lucid Air aan de tand te voelen en meer te weten te komen over het bedrijf, nu de Gravity eraan komt.

De luxe en prijzige elektrische auto’s van Lucid

Want vooral dat laatste is een probleem, en dat erkent Lucid zelf ook. Waar iedereen inmiddels weet wat een Tesla is, hebben veel mensen nog niet gehoord van het merk, en dat is niet heel raar. De laatste jaren wordt de markt voor elektrische auto’s overspoeld met nieuwkomers. Hoewel Lucid al een aantal jaar bestaat, is het pas een jaar actief in Nederland. Logisch dus als je er nog nooit een hebt zien voorbijrazen.

De Lucid Air is er in vier verschillende varianten: Pure, Touring, Gran Touring en Dream Edition. De verschillen zitten ‘m in vermogen, actieradius en luxe. De Pure is verkrijgbaar vanaf 115.000 euro, de Touring vanaf 134.000 euro, de Grand Touring kost je zo’n 165.000 euro en de Dream Edition 222.000 euro.

Veel duurder dan een Tesla, maar hoe goed is die elektrische auto van Lucid nou echt?
(Afbeelding: Lucid)

Met die prijzen zit Lucid dus in het luxe-segment. Net wat hoger dan de prijzen van de Tesla Model S. Ik mocht zowel achter het stuur zitten van de Pure als de Gran Touring. Wat meteen opvalt aan de auto’s is de grote hoeveelheid ruimte die je hebt. Je kunt zowel spullen onder de motorkap als in de kofferbak kwijt. Ook binnenin valt de ontzettend flinke ruimte bij zowel de stoelen voor als de achterbank op.

Het bijzondere aan de Lucid Air

Dat heeft alles te maken met het speciale ontwerp van de auto. De twee assen worden aangedreven door elk een redelijk kleine elektrische motor met een gewicht van zo’n 76 kilo. Daarnaast is de batterij van de auto verwerkt in het platform op zo’n manier dat de beenruimte is vrijgelaten.

Doordat de motoren wat kleiner zijn en de batterij in het platform zelf zit, is er ook een flinke actieradius. Bij de Pure en Touring ligt die op een maximum van 725 kilometer, bij de Grand Touring op 839 kilometer en de Air Dream Edition op 883 kilometer. Met deze auto’s krijg je dus absoluut geen last van laadpaalstress. In de praktijk lijkt de actieradius ook niet flink af te nemen als je even iets meer het gas indrukt.

Toch merk je op de weg nauwelijks verschil tussen de versies. Ze zijn allemaal echt heel comfortabel, daar lijkt dan ook echt de focus op te liggen. Al tik je ver boven de 200 kilometer per uur aan, de elektrische auto voelt nog steeds aan alsof je 80 kilometer per uur rijdt. De goede wegligging geeft dan ook veel plezier. Toch heeft zo’n snelle auto wel een klein nadeel. Doordat je ontzettend snel optrekt van 0 naar 100 kilometer per uur (3,2 seconden in de Grand Touring), lijkt het soms alsof je in een achtbaan zit in Walibi, vooral op die heerlijke kronkelwegen in de Duitse Alpen.

Prijs en beschikbaarheid als molensteen om de nek van Lucid

Ja, deze auto is heerlijk om te rijden, maar er is zoals je al zag een groot nadeel: de prijs. Niet veel mensen kunnen zo’n auto aanschaffen, en daar ligt een deel van het probleem. Het merk wil een combinatie uitstralen van een relaxte Californische surfsfeer in combinatie met de high tech uit Silicon Valley, maar de gemiddelde surfer kan deze auto lang niet betalen.

Daarna was het in het begin nog lastig om een Lucid in huis te halen omdat er nog wat lange wachttijden waren omdat het bedrijf zich vorig jaar net in Nederland had gevestigd. Gelukkig zijn de grootste problemen daarin opgelost en zijn nu bijna alle modellen vrij snel te krijgen.

Desondanks gaat het nog niet helemaal zoals gepland met de financiën van het bedrijf. Gelukkig voor het bedrijf is het investeringsfonds van Saoedi-Arabië een trouwe geldschieter. Deze heeft 61 procent van de aandelen en heeft ook al voor een grote bestelling bij de Saoedische overheid gezorgd. Er is sinds kort zelfs een fabriek in het land die naast de andere in de Verenigde Staten moet zorgen voor de productie van nog meer auto’s. Ondanks de verliezen zal het dus echt niet zomaar omvallen.

Het Saoedische antwoord op Tesla

Saoedi-Arabië wil met Lucid eigenlijk zijn eigen Tesla worden, een grote speler worden op de markt van elektrische auto’s. Toch lijkt die investering nog niet een succes, want sinds het land 61 procent van de aandelen kocht, is de koers van Lucid met zo’n 90 procent gedaald.

Veel duurder dan een Tesla, maar hoe goed is die elektrische auto van Lucid nou echt?
Het interieur van de Grand Touring. (Afbeelding: Lucid)

Juist daarom is het belangrijk dat Gravity een groot succes wordt. Met de prijs van 80.000 dollar voor een luxe SUV lijkt het bedrijf dus water bij de wijn te doen qua prijs in de hoop zo meer exemplaren te verkopen. Dat lijkt dan ook belangrijk gezien de dalende aandelenkoers. Het is dus misschien zelfs wel noodzakelijk voor het voortbestaan van het bedrijf.

Hoewel de Lucid Gravity net is gepresenteerd in de Verenigde Staten, lijkt het erop dat we in Europa nog tot zeker 2025 moeten wachten voordat deze onze kant op komt. Tot die tijd blijft de Air dus de belangrijkste troef voor het bedrijf in Europa. Een auto met een hoge standaard voor een hoge prijs, maar wel eentje waar je zeker van zal genieten, vooral tijdens langere ritten.

Na Apple en Samsung heeft Xiaomi nu ook Tesla en Polestar in het vizier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen