Jelle van Es
Jelle van Es Games 15 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met de echte Nintendo Switch Pro: de Steam Deck

Onlangs kondigde Nintendo zijn nieuwe Switch aan. Het ging om een OLED-model van de bestaande spelcomputer. Dat viel toch wat tegen als je rekening had gehouden met een Nintendo Switch Pro. Gelukkig komt Valve nu met een interessant alternatief in de vorm van de Steam Deck.

De Steam Deck is iets wat een Nintendo Switch Pro had moeten zijn, maar helaas nog niet is geworden. Het gaat om een nieuwe en krachtige handheld die in staat is om diverse games die nu beschikbaar zijn via Steam te spelen.

Geen Nintendo Switch Pro, maar de Steam Deck

Goed, je kunt op deze Steam Deck dus niet een game als Zelda: Breath of the Wild in 4K spelen. Dat had mooi geweest op de Nintendo Switch Pro. Maar het is dus wel mogelijk om diverse games die je normaal op de pc zou spelen op deze manier kunt beleven. De handheld maakt gebruik 7 inch LCD scherm met een resolutie van 1200 bij 800 pixels, waardoor je een 16:10 display hebt. Het scherm maakt gebruik van een 60 Hz refreshrate, wat ook redelijk standaard is. Als we kijken naar de rest van de processor, dan zien we daar een AMD APU, die in staat moet zijn om games behoorlijk goed te draaien. Zeker in combinatie met de 16 GB LPDDR5 aan RAM moet je heel wat games goed kunnen spelen.

De gamebibliotheek op de Steam Deck (Afbeelding: Valve)

Uiteindelijk zullen er een drietal verschillende modellen op de markt komen. De goedkoopste versie van de Steam Deck gaat 419 euro kosten en komt met 64 GB aan eMMC. Wil je meer en snellere opslag? Dan haal je voor 549 euro een variant met 256 GB aan NVMe SSD. Dat is dus een stuk sneller. Het meest luxe exemplaar komt met 512 GB aan NVMe SSD. Deze kost 679 euro. Daarnaast is het mogelijk om de opslag via microSD uit te breiden. Je kunt de verschillende Nintendo Switch Pro-killer modellen hier pre-orderen.

Batterij als achilleshiel

Het klinkt dus allemaal tof deze Nintendo Switch Pro-killer. Toch is er één punt die wat twijfel geeft. Qua batterij stelt Valve dat de Steam Deck tussen de twee en acht uur meegaat. Dat zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van verschillende factoren. Maar twee uur een groots avontuur spelen, waarna de batterij leeg is, dat is niet echt een een handheld. Daarnaast is hij met zijn 669 gram wat aan de zware kant. Ter vergelijking: een Switch weegt zo’n 400 gram.

Nintendo Switch OLED is nu te koop (en goedkoper dan we dachten!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!