Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 11 mrt 2021

Dit zijn de eerste geluiden die ooit op Mars opgenomen zijn

De dag dat mensen een stap op Mars zullen zetten komt steeds dichterbij. Maar wat hoor je op de planeet? Dat weten we nu dankzij NASA.

Ergens in de 30’er jaren van deze eeuw moet het zover zijn: de eerste mensen op Mars. Het lijkt nu nog onwerkelijk, maar er wordt al volop aan gewerkt. Elon Musk werkt aan het enorme Starship dat mensen naar de rode planeet moet brengen en NASA doet met haar Perseverance nu onderzoek dat een bemande missie makkelijker moet maken.

Na foto’s nu ook geluid vanaf Mars

Dankzij Perseverance, die nu op Mars rondrijdt, hebben we door haar foto’s nu nog betere beelden van Mars. Maar daar blijft het niet bij, want de rover neemt ook het geluid op de planeet op. Zo weten we nu niet alleen hoe het daar eruitziet, maar ook wat je op de planeet hoort.

Het is voor de eerste keer dat er geluid is opgenomen op Mars, omdat de rover ook een microfoon heeft. Het is niet echt een heel lang fragment dat Perseverance naar de aarde stuurt, maar we hebben nu wel een idee hoe het daar klinkt. Je verwacht het misschien al: het is gewoon de wind. Helaas horen we geen marsmannetjes of een verdwaalde pelikaan.

NASA · First Audio Recording of Sounds on Mars

Nog een mindere kwaliteit

De kwaliteit van de opname vanaf Mars is niet al te hoogstaand. Daar heeft NASA dan ook een reden van. “Deze opname is gemaakt door de SuperCam op Perseverance op 19 februari, ongeveer 18 uur na de landing. De mast van de rover die de microfoon vasthield, stond nog steeds op het dek van Perseverance en dus is het geluid gedempt. Het is een beetje het geluid wat je hoort als je jouw oor tegen een schelp legt, of je hand voor je oor houdt.”

Het goede nieuws is dus dat we in de toekomst nog betere opnames van Mars kunnen verwachten. Hoe die dan zullen klinken is dus nog de vraag.

Reageer op artikel:
Dit zijn de eerste geluiden die ooit op Mars opgenomen zijn
Sluiten