Het einde van TikTok? Apple en Google krijgen een bijzonder verzoek

Apps Wesley Akkerman 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

FCC-commissaris Brendan Carr stuurt een opmerkelijk verzoek uit: de Amerikaanse communicatiewaakhond wil de app TikTok verbieden. Volgens Carr is dit namelijk “niet gewoon een video-applicatie. Het is een wolf in schaapskleren”. Dat staat in de brief die Carr verstuurt naar zowel Apple als Google.

Dat Apple en Google de brief ontvangen, is niet vreemd. Zij beheren namelijk respectievelijk de App Store en Google Play Store, waar gebruikers TikTok uit downloaden. De Republikeinse senior commissaris claimt ook een goed argument te hebben voor het verzoek: de app lekt namelijk gebruikersgegevens.

TikTok uit de app stores?

Carr baseert de claim op het recent gepubliceerde nieuws van BuzzFeed News. De publicatie nam gelekte opnames van tachtig interne TikTok-meetings onder de loep. Daaruit blijkt dat het Chinese moederbedrijf, ByteDance, meermaals toegang had tot data van gebruikers uit de Verenigde Staten.

Eén lid van de Trust and Safety-afdeling van TikTok zei tijdens een meeting dat “alles gezien wordt in China”. Een manager liet tijdens een andere meeting weten dat een ingenieur uit Beijing als “masteradmin” toegang heeft “tot alles”. ByteDance verplaatste kort voor het verschijnen van dat stuk al het verkeer vanuit de VS naar Amerikaanse servers.

Maar dat is niet genoeg

Maar dat is niet genoeg voor de Republikein. In zijn brief verwijst hij naar “zorgwekkend bewijs en andere vaststellingen met betrekking tot de datapraktijken van TikTok”. Carr doelt daarmee onder meer op de manier waarop de app toegang kreeg tot meer gebruikersdata op Android en iOS, door grenzen te omzeilen in die besturingssystemen.

Apple en Google hebben tot 8 juli om een reactie te geven op de brief van Carr. Ze moeten dan ook uitleggen waarom ze de app niet uit de downloadwinkels halen wanneer ze weigeren hieraan mee te werken. Carr is overigens de enige die de brief ondertekende; het is niet duidelijk hoe andere commissieleden hierin staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen