600 km in 10 min: lost dit hét probleem van de elektrische auto op?

Elektrische auto's Mark Hofman 26 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

Een baanbrekende technologie voor EV-batterijen zorgt ervoor dat je elektrische auto binnen 10 minuten zo'n 600 kilometer bijlaadt. Indrukwekkend, maar is dit dé oplossing.

Het Chinese CATL introduceert met de Shenxing Plus EV-batterij een baanbrekende 4C-technologie. Met deze nieuwe batterij is het mogelijk om een elektrische auto binnen 10 minuten voldoende lading te geven voor een actieradius van 600 kilometer.

Dat is echter niet het enige wat de batterij heeft te bieden. De Shenxing Plus, met een maximale actieradius van meer dan 1000 kilometer, presteert bijvoorbeeld ook beter bij extreem lage temperaturen tot -20 graden Celsius. En dat is precies wat we nodig hebben.

Elektrische auto krijgt binnen 10 minuten 600 kilometer

De batterij van CATL is gemaakt met 3D honingraatmateriaal dat de energiedichtheid van de batterij verhoogt tot 205 Wh/kg, waardoor er een hoop nieuwe mogelijkheden ontstaan. Shenxing Plus maakt hiermee een einde aan de grootste problemen van de elektrische auto.

Naast de lage actieradius dat te veel varieert door zijn afhankelijkheid van buitentemperatuur, is ook de laadtijd een van de grootste problemen bij huishoudens. In recent onderzoek van Zonneplan werd duidelijk dat zelfs een kwart van Nederlandse eigenaren nooit was overgestapt als de auto met laadpaal niet voor de deur had kunnen staan.

Al is het probleem natuurlijk ook vooral het feit dat de elektrische auto anno 2024 nog alles behalve betaalbaar is, wat voornamelijk door de peperdure (en loodzware) accu’s komt. Daar heeft CATL overigens ook een oplossing voor, want het geeft aan dat de prijs per kilowattuur van lithiumijerfosfaatbatterijen rond de zomer gedaald moet zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen