Elektrische auto besturen met je gedachten: Mercedes wil het doen!

Elektrische auto's Wesley Akkerman 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz toont een nieuw prototype van een auto die je gedachten leest. Wil je iets doen? Bedenk het en de elektrische auto doet de rest. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer handmatig een adres in te voeren in het navigatiesysteem. Komt er ineens een irritant nummer voorbij? Geen nood, zonder een druk op de knop schakel je over naar de volgende track.

Het lijkt toekomstmuziek, maar zo langzamerhand komen we er wel. Bedenken waar je naartoe wil, terwijl de auto de juiste route plant. Of niet op een knopje hoeven te drukken wanneer je een irritant nummer hoort in de auto. Mercedes-Benz laat zien hoe comfortabel de toekomst kan zijn tijdens de IAA Mobility 2021-beurs.

Elektrische auto die gedachten leest

De Duitse firma maakt daarvoor gebruik van een brain-computerinterface (bci). Die interface zit verwerkt in de elektrische auto die we kennen als de Mercedes-Benz Vision AVTR. Dat is een conceptcar die de fabrikant meeneemt naar de IAA Mobility 2021-beurs. Die vindt plaats van 7 tot en met 12 september in München.

De toekomst volgens Mercedes. (Afbeelding: Mercedes)

De Vision AVTR werd eerder onthuld tijdens CES 2020. Destijds werd duidelijk dat de elektrische auto zijn bestuurders herkent aan de hartslag en adempatronen. Maar dat de auto nu ook in staat is de gedachten van de bestuurder te lezen, dat is een geheel nieuwe toevoeging voor de auto van de toekomst.

Rijden met een wearable op je hoofd

Je hebt tijdens het rijden dan wel een speciale wearable nodig. Het bci-apparaat zit op de achterkant van je hoofd, waar het je hersengolven leest. De wearable vertaalt die golven naar commando’s voor de auto. Het kalibratieproces duurt ongeveer een minuut, maar daarna bedien je veel functies van de elektrische auto met je hersenen.

Als bestuurder moet je je focussen op bepaalde lichtpunten op het digitale dashboard. Zodra het bci-apparaat dat herkent, wordt er een vooraf geprogrammeerde functie geactiveerd. Mercedes-Benz laat weten dat de technologie voorlopig nog niet klaar is voor een release op de open markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Techradar

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen