Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

CES 2022: nieuwe elektrische auto van BMW kan van kleur veranderen

De elektrische auto heeft in de afgelopen paar jaar een flinke gedaanteverandering ondergaan. Waar de voertuigen eerder nog niet geschikt geacht werden om dagelijks te gebruiken, is dat anno 2022 wel anders. Maar zo aan het begin van het jaar zet BMW nóg een grote stap.

De Duitse autofabrikant introduceert tijdens CES 2022 namelijk een nieuwe elektrische auto. Niet eentje die opvalt vanwege zijn vermogen of actieradius, maar simpelweg vanwege zijn uiterlijk. Dit model kan namelijk van kleur veranderen. Ja, je leest het goed.

Elektrische auto BMW verandert van kleur

Dat de E-ink technologie van e-readers op een dag gebruikt zou worden om een elektrische auto van kleur te laten veranderen zag je waarschijnlijk niet snel aankomen. Toch is dat precies waar de technologie voor gebruikt wordt bij de BMW iX. Deze elektrische auto moet later dit jaar in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn, maar gaat dan niet gepaard met de technologie. Het gaat volgens BMW zelf echt puur om een ‘geavanceerd onderzoek en ontwerp project’. De auto zelf is dus geen concept, maar de technologie voor de gedaanteverwisseling dus wel.

Net als bij e-readers zitten er miljoenen microcapsules, ter grootte van een diameter van menselijk haar, verwerkt in de wrap van de elektrische auto. Ze zijn voorzien van negatief geladen wit pigment en positief geladen zwart pigment. Door een elektrisch veld te activeren worden de waarden van dit pigment aangepast, waardoor de bestuurder met een druk op de knop dus de kleur van zijn BMW iX kan veranderen. De buitenkant van de auto wordt op deze manier dus wit, zwart en grijs.

Waar zou je het voor gebruiken?

De vraag die veel mensen zich misschien stellen is: ‘Waarom zou je dit in vredesnaam willen?’. Het antwoord van onze kant is simpel: ‘gewoon omdat het ongelofelijk vet is.’ Maar BMW heeft er zo zijn eigen idee over.

Volgens de autofabrikant kan dit er vooral voor zorgen dat consumenten hun elektrische auto beter kunnen personaliseren. Daarbij hebben de verschillende kleurenopties ook een functie op het gebied van efficiëntie. Zo weerkaatst een witte kleur bijvoorbeeld de zon beter dan een zwarte kleur. In de zomer kan dit ervoor zorgen dat het koeler blijft in de auto, waar het er in de winter voor kan zorgen dat het wat warmer is. Hierdoor leun je als bestuurder minder op de climate control, waarmee je dus energie bespaard.

Sony introduceert SUV-model van zijn veelbesproken elektrische auto

Al met al een flink portie toekomstmuziek dus, al bevalt het wel dusdanig goed dat ik er een heel album van kan luisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!