Deze Nederlandse elektrische auto ruimt jouw CO2-uitstoot op

Elektrische auto's Stijn Kuster 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven hebben geen elektrische auto ontwikkeld die weinig of niets uitstoot. Maak kennis met de EV die jouw CO2-uitstoot opruimt.

De auto draagt de naam ZEM en reinigt de lucht tijdens het rijden. Het doel is om zowel de bouw, fabricage als het gebruik volledig CO2-neutraal te maken.

Elektrische auto die CO2 opruimt

Maar hoe ruimt een auto CO2 op? Eigenlijk heel simpel. De studenten hebben een eigen air capture-technologie (DAC) ontwikkeld. Dit zijn filters waarin CO2 wordt opgevangen en opgeslagen. Deze filters zijn aan de voorkant van de auto geplaatst. Hier stroomt lucht langs tijdens het rijden.

Hoeveel CO2 de elektrische auto kan opvangen? Momenteel weet de auto na 20.000 kilometer zo’n 2 kilogram CO2 op te ruimen. Ter illustratie: een gemiddelde benzineauto stoot met 15.000 kilometer rijden zo’n 3.350 kilogram CO2 uit. Echt grote invloed heeft een enkele ZEM dus niet, maar de technologie heeft veel potentie voor de toekomst.

De studenten geven aan de filters te willen optimaliseren naar 16 kilogram per jaar (en 20.000 kilometer). Daarbij kan een dergelijk filter op grote schaal wel degelijk invloed hebben. Stel je voor dat iedere auto in Nederland rijdt met zo’n filter.

Zonnepanelen om op te laden

Na 320 kilometer rijden moet het filter geleegd worden. Je kunt dit filter vervolgens schoonmaken bij een speciale laadpaal, waar nog aan gewerkt wordt. De elektrische auto is dan direct op te laden, al wekt hij zelf middels de zonnepanelen op het dak en de motorkap al energie op.

 (Afbeelding: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke)

Nog niet CO2-neutraal

Door veel gebruik te maken van 3D-geprinte materialen, hou je bij de productie van de ZEM weinig restafval over. Desondanks is de elektrische auto nu nog geen CO2-neutrale oplossing. Dit komt bijvoorbeeld door de milieubelastende productie van accu’s en de herkomst van onze elektriciteit. In 2021 kwam 33 procent van alle in Nederland gebruikte stroom uit duurzame bronnen.

De CO2 etende elektrische auto is tot nog toe enkel een concept en zal dus niet snel op de markt verschijnen. Het team hoopt binnen zes tot tien jaar dergelijk duurzame auto aan te bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen