Elektrische auto’s niet alleen goed voor de planeet, maar ook je portemonnee

Elektrische auto's Lisanne Beijen 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat op dit moment geen auto die op benzine rijdt die net zo zuinig en schoon rijdt als een volledig elektrische auto. De groene voordelen van deze auto zijn onmiskenbaar. Daarnaast is hij ook goed voor je eigen portemonnee, zo blijkt uit een nieuwe tool die het bekende Massachusetts Institute of Technology (MIT) onlangs heeft gelanceerd.

Ondanks dat elektrische auto’s vaak meer kosten dan ‘gewone’ auto’s zijn ze op lange termijn goedkoper voor de eigenaar. Het team van het MIT kwam tot deze conclusie nadat het de CO2 uitstoot en kosten over de gehele levensloop van de auto berekende voor vrijwel iedere auto die op dit moment te koop is. Hiervoor ontwikkelde het uiteraard een handige tool.

Elektrische auto naast benzineauto in een grafiek

De tool die wetenschappers van het MIT ontwikkelden staat online waardoor iedereen hem kan uitproberen en aan de verschillende knoppen kan draaien. Op dit moment heeft het MIT 333 verschillende auto’s standaard in de grafiek verwerkt (waaronder ook nieuwe modellen uit 2021) en zijn er zo’n 1000 modellen op te zoeken. Let wel op: alle informatie verwerkt in de tool is gebaseerd op data uit de VS.

In de tool is het mogelijk om verschillende variabelen aan te passen die een effect hebben op jouw portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang je in het bezit bent of blijft van een auto (elektrische auto of ‘gewone’ auto), hoe snel de auto in waarde afneemt en de variërende benzine- en elektriciteitskosten. Op die manier kan iedereen de tool invullen op basis van zijn persoonlijke autogebruik en rijgedrag.

Probeer de tool hier zelf uit.

carboncounter elektrische auto MIT
Carboncounter website (Afbeelding: Carboncounter)

Wat leert deze tool ons?

Wanneer we naar de tool van het MIT kijken is te zien dat de elektrische auto en auto die op benzine rijdt nooit overlap hebben. Niet als het gaat om CO2-uitstoot en ook niet als het gaat om kosten. De elektrische auto ‘wint’ dus altijd. Tenminste, in de meest gebruikelijke situaties.

Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor wie zich al wat langer interesseert in elektrische auto’s. Voor wie nog niet zo bekend is met elektrisch rijden is dit misschien een eye-opener. Al helemaal gezien het vaak toch wat hogere prijskaartje van elektrische auto’s in vergelijking met benzineauto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen