Elektrische auto: dit is met gemak het grootste probleem van het voertuig

Elektrische auto's Lisanne Beijen 28 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook in 2020 steeg de wereldwijde verkoop van de elektrische auto weer flink in vergelijking met het voorgaande jaar. Hierdoor verbetert de infrastructuur die elektrisch rijden mogelijk maakt ook ieder jaar. Denk bijvoorbeeld aan een verdubbeling in (snel)laders van 2019 naar 2020 in Nederland. Toch heeft elektrisch rijden niet alleen maar voordelen.

Elektrische auto’s worden in veel landen in de markt gezet als wapen tegen de opwarming van de aarde. Als we naar het grotere plaatje kijken lijkt dit echter een afleiding van het echte probleem en de echte oplossing van dit probleem: onze manier van transport.

Geen betoog tegen de elektrische auto; wel een pleidooi voor ander vervoer

Begrijp ons niet verkeerd; de elektrische auto is een enorme verbetering op de auto die rijdt op benzine en diesel. Dit is daarom ook zeker geen betoog tegen de elektrische auto. Zie het eerder als een betoog tegen auto’s.

Dat lees je goed, een betoog tegen auto’s. Of beter gezegd, een betoog tegen afhankelijkheid van auto’s. Dat klinkt misschien extreem, maar een opwarmende aardbol is ook extreem. De groeiende verkoop van elektrische auto’s in de hele wereld is een hele goede ontwikkeling maar roept ook vragen op. Die vragen mag je best hebben, zelfs wanneer je juicht wanneer Volkswagen, Volvo en Tesla weer een nieuwe toffe elektrische auto op de markt hebben gebracht.

Elektrische auto's: Volkswagen id 4
De Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

Nederland is een fietsland. Wij hebben enorm veel geluk dat ons land klein is en zo plat als een dubbeltje. In veel landen is men echter afhankelijk van de auto. De auto is in veel landen, en zelfs in grote (wereld)steden, nog altijd het vervoermiddel van keuze. Ondanks de voordelen van elektrisch rijden hebben we het hier nog steeds over autorijden. Autorijden, elektrisch of niet, is nooit een serieus antwoord op het klimaatprobleem waar de hele wereld de gevolgen van ervaart.

Wanneer durven we een van de echte problemen aan te pakken?

In een onderzoek van International Energy Agency (een intergouvernementele organisatie gevestigd in Parijs) naar de status van elektrisch rijden in de hele wereld worden elektrische auto’s benoemd als een ”key technology” om luchtvervuiling in drukbevolkte gebieden tegen te gaan. Een groter probleem dan ronkende motoren van auto’s die op diesel en benzine rijden is misschien dat de auto zo veel wordt gebruikt in druk bevolkte gebieden.

Tesla model 3 elektrische auto
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

De complete infrastructuur en manier van vervoer in een stad, laat staan een land en continent veranderen is veel gevraagd. Onze vervoerskeuze is echter wel de wortel van het probleem. Naast alle andere diepgewortelde wortels natuurlijk, zoals onze voedselkeuze.

Zijn we nu te cynisch? Misschien. Maar het geeft misschien ook wat stof tot nadenken. Heb je geen zin om na te denken? Dan is hier een lekker luchtig lijstje van AliExpress voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen