Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische auto's 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto volgens Tesla veiliger dan normaal dankzij deze functionaliteit

Tesla is een pionier in de wereld van elektrische auto’s. De autofabrikant werkt al sinds 2018 aan een spraakmakende functie: de Autopilot. Wie diep in de Tesla’s data duikt kan een voorzichtige conclusie trekken over deze functie, namelijk dat rijden met de Autopilot aan veiliger is dan zonder. Al ligt het eraan hoe je deze data interpreteert.

De autofabrikant zelf interpreteerde deze data uiteraard als een overwinning voor de Autopilot. Het trok de minder voorzichtige conclusie dat men zeven keer minder kans heeft om betrokken te zijn bij een ongeluk met de Autopilot aan.

Tesla duikt in eigen data

Tesla trok de bovenstaande conclusie op basis van de laatste kwartaalcijfers uit Q4 van 2020. Die cijfers werden eerder in januari publiek gemaakt.

Om de prestaties van de Autopilot in een elektrische auto te meten ontwikkelde Tesla een benchmark die in het kwartaalrapport is terug te lezen. In dat rapport worden het aantal kilometers gemeten per ongeluk dat gebeurt met de Autopilot aan en het aantal kilometers per ongeluk met de Autopilot uit. Uit die data blijkt dat er een ongeluk plaatsvindt per 5,55 miljoen gereden kilometers voor wie met de functie aan rijdt. Voor wie de functie niet heeft ingeschakeld maar wel met Tesla’s andere veiligheidsfuncties aan rijdt vindt er een ongeluk plaats per 2,04 miljoen kilometer.

Is Autopilot van elektrische auto wel echt zo veilig?

Wanneer een bedrijf dit soort positieve conclusies trekt uit eigen data is het altijd de moeite waard om wat extra onderzoek te doen naar de validiteit van deze conclusies. De data zoals die hierboven genoemd lijkt positief in het voordeel van de Autopilot. De Amerikaanse website Elektrek vergeleek deze data met data uit hetzelfde kwartaal in 2019 en zag dat het zonnetje iets minder zonnig schijnt voor Tesla dan het doet voorkomen. In 2019 schreef ik zelf een artikel over Tesla’s Autopilot gebaseerd op claims van Tesla dat deze functie in zijn elektrische auto’s de auto’s 9 keer veiliger maakte. Wij zijn een beetje in de war over deze cijfers en jij waarschijnlijk ook.

Veiliger of niet; het zal nog een tijd duren voordat de meer mainstream elektrische auto een dergelijke Autopilot heeft. En wellicht is hij een elektrische auto met automatische piloot tegen die tijd daadwerkelijk zeven keer veiliger met dan zonder.

Tesla model 3 elektrische auto
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!