Waarom Nederlanders (nog) niet over willen stappen naar de elektrische auto

Elektrische auto's Jeroen Kraak 18 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid wil dat iedereen zo snel mogelijk overstapt van een benzineauto naar een elektrische auto. Toch lijken veel Nederlanders daar nog absoluut niet op te zitten wachten.

De Europese Unie verplicht dat er vanaf 2035 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. Nederland zelf wil in 2050 klimaatneutraal zijn en dus wil het dat iedereen overstapt van benzine naar elektrisch rijden. Toch lijkt dat totaal niet van de grond te komen.

De elektrische auto is niet meer populair

Als je een elektrische auto koopt tot 45.000 euro krijg je 2.950 euro subsidie. Hiermee probeert de overheid iedereen te stimuleren om over te stappen naar een elektrisch model in plaats van benzine. Veel mensen worden daar echter niet warm van. Volgens de NOS is er namelijk maar weinig animo voor de subsidie. Steeds minder mensen maken er gebruik van.

Dat mensen niet overstappen naar de elektrische auto heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste is daar de aanschafprijs. Elektrische voertuigen zijn nog steeds flink duurder dan gewone benzineauto’s. Vooral als je een actieradius wilt hebben die kan tippen aan een benzineauto, ben je flink meer geld kwijt. Vaak boven de 45.000 euro, waardoor je dus kunt fluiten naar subsidie.

Wegenbelasting onaantrekkelijk

Daarnaast is er nog een andere reden en die heeft met de toekomst te maken. Tot en met 2024 hoef je geen wegenbelasting te betalen als je een elektrische auto hebt. Dit gaat waarschijnlijk in 2025 veranderen, want het demissionaire kabinet wil dit belastingvoordeel schrappen. De schatkist loopt namelijk flink wat geld mis als benzineauto’s worden vervangen door elektrische modellen.

De ANWB roept het kabinet op om actie te ondernemen. Volgens de organisatie loopt Nederland achter op het buitenland. Zo krijgen Fransen 5.000 euro subsidie bij de aanschaf van een elektrische auto. Duitsers krijgen zelfs 7.000 euro.

Tweedehands elektrische auto kopen?
Elektrisch rijden (Afbeelding: Martin Katler/Unsplash)

Daarnaast hoopt de ANWB dat de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting blijft. Hoeveel belasting je betaalt voor je auto in 2025 wordt bepaald op basis van het gewicht. Elektrische voertuigen zijn door de accu vaak flink zwaarder dan benzineauto’s. Dat betekent dat je voor een elektrische auto straks flink meer belasting betaalt dan voor een gewone benzineauto. Iets wat dus niet helpt om de verkoop te stimuleren. Ook daar zal dus naar gekeken moeten worden.

Deze Chinese elektrische auto’s gaan de Europese wegen binnenkort veroveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen