Elektrische auto laad je binnenkort gewoon op door te rijden op de snelweg

Elektrische auto's Jeroen Kraak 3 apr 2024
Leestijd: 3 minuten


Heb je last van laadstress, of vind je het ontzettend irritant dat je soms lang moet wachten voordat je elektrische auto is opgeladen? Als het aan Amerikaanse wetenschappers ligt, heb je binnenkort dat probleem niet meer.

Elektrische auto’s hebben veel voordelen ten opzichte van benzineauto’s. Ze zijn sneller, energiezuiniger en hebben minder onderdelen die kapot kunnen gaan. Toch is er nog steeds een groot nadeel: de oplaadtijd.

Soms ben je flink wat tijd kwijt aan wachten voordat je elektrische auto is opgeladen. Vaak is dit geen probleem, aangezien je ‘m thuis of op je werk kunt opladen. Onderweg is dat echter een probleem, want dan kun je waarschijnlijk niets anders doen dan koffie drinken en op je horloge kijken. Maar wat als je nou nooit meer naar een laadstation hoeft?

Nooit meer je elektrische auto opladen

Het nooit meer hoeven opladen van een elektrische auto is nog een utopie, maar nieuwe technieken kunnen er in de toekomst voor zorgen dat je niet meer aan de laadpaal hoeft. De elektrische auto krijgt dan gewoon een volle batterij door over de snelweg te rijden.

Op dit moment zijn er al verschillende proeven aan de gang om elektrische auto’s op te laden terwijl ze rijden. Een nieuwste test gaat nog een stapje verder. Het moet straks mogelijk zijn om op de snelweg op te laden terwijl je doorrijdt.

Elektrische auto's kunnen binnenkort veel goedkoper worden
(Afbeelding: Eduardo Flores/Unsplash)


Als test wordt er op een stuk snelweg in de Amerikaanse staat Indiana een systeem aangelegd waarmee het voor zware elektrische vrachtwagens mogelijk is om tijdens het rijden op te laden. Hiervoor heeft de elektriciteit een hogere spanning dan bij andere tests. Als de proef een succes is, moet dit uitgebreid worden naar andere snelwegen.

Zo werkt het

Het doel is om een basislijn te creëren waarmee allerlei soorten voertuigen kunnen worden opgeladen. Van elektrische auto’s zoals een Tesla tot een elektrische camper. Het grote voordeel hiervan is dat er minder oplaadstops nodig zijn en ook minder infrastructuur voor elektrische auto’s zoals laadpalen.

Maar het is ook goed voor elektrische auto’s zelf. Als je overal kunt opladen, zijn er minder grote accu’s nodig. Ook dat heeft weer verschillende voordelen. Accu’s worden kleiner en zijn daardoor goedkoper en minder zwaar. Dat is ook weer milieuvriendelijker, want er zijn minder schadelijke stoffen nodig voor het maken van accu’s.

De techniek die gebruikt wordt, is te vergelijken met die van het draadloos opladen van je smartphone. Ook hierbij wordt gebruikgemaakt van magnetische velden. Het enige grote verschil is het vermogen van de elektriciteit en dat de elektrische auto beweegt, in plaats van stil ligt op een oplader.

Revolutionaire batterij laadt elektrische auto op binnen 5 minuten
Dit is straks niet meer nodig. (Afbeelding: unsplash/Juice)

Dit gebeurt door middel van zendspoelen onder het asfalt. Deze stuurt de elektriciteit naar de speciale ontvangstspoelen op de onderkant van een voertuig.

Eerst testen

Vanaf dit moment wordt er begonnen met het aanleggen van de speciale teststrip en volgend jaar moet de test met de vrachtwagens dan ook echt beginnen.

Het klinkt misschien raar dat er eerst voor zware vrachtwagens wordt gekozen, maar toch is dat eigenlijk best logisch. Deze voertuigen stoten flink wat meer broeikasgassen uit dan een personenauto en dus is het goed om te zoeken hoe dit verminderd kan worden. Toch gaat het echt nog wel even duren wanneer deze techniek breed uitgerold kan worden en je ook met je elektrische auto kan rijden zonder op te laden.

Kan je geëlektrocuteerd worden in een elektrische auto of op een elektrische fiets?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen