Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 26 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto opladen tijdens het rijden: met dit asfalt zou het kunnen

De elektrische auto wordt steeds populairder, al kunnen we wel stellen dat de ontwikkeling op dit gebied alles behalve klaar is. Vooral op het gebied van actieradius en laadsnelheden valt er nog grond te winnen. Onderzoekers lijken een manier gevonden te hebben waarop dat mogelijk wordt.

Indiana’s Department of Transport, beter bekend als de INDOT, laat weten dat het een nieuw type asfalt aan het testen is. Het bestaat uit een special type cement dat voorzien is van magnetische deeltjes die ervoor kunnen zorgen dat je elektrische auto wordt opgeladen. Terwijl je rijdt, dus.

Elektrische auto opladen tijdens het rijden

Voor het onderzoek heeft INDOT, met geld van de National Science Foundation (NSF), de handen ineen geslagen met de Universiteit van Purdue en het Duitse bedrijf Magment. De drie bedrijven zijn tot op heden erg tevreden over de uitkomst van het onderzoek. Volgens Magment, zoals het asfalt ook gaat heten, is het draadloos overdragen van de energie bijzonder efficient. Met een efficiëntie van 95% lijkt dit een uitstekende oplossing te zijn voor het accuprobleem van de elektrische auto.

Ford F-150 Lightning elektrische auto
De volledig elektrische Ford F-150 Lightning (Afbeelding: Ford)

Op dit moment bevindt het project zich in de eerste fase van de drie. Dat betekent dat het asfalt in een lab getest wordt en vervolgens ook echt op de weg komt te liggen. Dat kan volgens Magment overigens zonder risico’s, want het asfalt is naar eigen zeggen robuust en bestendigd tegen vandalisme.

Wat zijn de kosten?

Het lijkt een geniale oplossing te zijn voor de elektrische auto, mits het idee natuurlijk werkt. Het lijkt een goede vervolgstap te zijn, al zijn er hier en daar wel vraagtekens over de kosten van het asfalt. Volgens Magment is het opladen van de elektrische auto via deze manier helemaal niet zo’n kostenpost. Sterker nog: op dit moment belooft het bedrijf dat de kosten net zo hoog zullen liggen als bij normaal asfalt.

Elektrische auto niet goed voor het milieu? Dat is klinklare onzin!

De elektrische auto lijkt dus weer iets meer een goed alternatief te worden voor de hedendaagse benzine auto. Al zal er wel nog jaren overheen gaan eer alle wegen voorzien zijn van deze slimme technologie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!