Elektrische auto verpulvert records en laat benzine-bakken achter zich

Elektrische auto's Dennis Mons 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De klassieke Lamborghini of Ferrari staan bekend als keiharde snelheidsduivels, maar die titel lijkt wel een beetje in gevaar te komen. Benzine-bakken moeten het nu namelijk afleggen tegen een…elektrische auto?

Dat het vermogen van de elektrische auto enorm is, wisten we feitelijk al dankzij de Tesla P85D die de zogenoemde ‘insane mode’ had. Dankzij die knop werd in één keer 700PK op de wielen losgelaten. De nieuwe auto van Pininfarina gaat echter een stap verder.

Benzine-bakken hebben pech: elektrische auto is het snelst

Niet alleen heeft het bedrijf het voor elkaar gekregen om de snelste élektrische auto ooit te maken: het is simpelweg sowieso de snelst optrekkende auto ooit.

Pininfarina Battista
Een krankzinnige hypercar. (Afbeelding: Automobili Pininfarina)

Overigens moeten we hierbij wel de kanttekening zetten dat het gaat om een productie-auto. Er zijn natuurlijk opgefokte raketauto’s (‘sleeper cars’ die draaien op zo’n beetje alles behalve benzine en natuurlijk de F1-bolides.

Dat maakt de prestatie van de Pininfarina Battista juist indrukwekkender. Volgens een statement van het bedrijf is de auto in staat om van 0 tot 100 km per uur te accelereren in slechts 1,79 seconden. Daarmee pakt het ‘t record van de Rimac Nevera (1,86 seconden). En in perspectief: de Ferrari 296 GTB doet er bijvoorbeeld drie seconden over.

Ondertussen zijn er talloze elektrische auto’s die óók veel benzine-bakken het nakijken geven. Hier drie van onze favorieten:

#1 Rimac Nevera versus benzine-bakken

Credits geven aan de ‘runner up’ van Rimac is gepast. De Nevera auto heeft een topsnelheid van 412 km per uur. En niet geheel onbelangrijk: hij ziet er fantastisch uit. Dat mag ook wel voor 2 miljoen euro.

Elektrische auto Rimac
Ook donders snel! (Afbeelding: Rimac)

#2 Aspark Owl

In 2020 was de Owl nog de snelste elektrische auto ter wereld. Dit pareltje kostte toen ook 2 miljoen euro. Da’s terecht, want de topsnelheid van deze hypercar ligt rond de 400 km per uur.

elektrische auto aspark
Intrigerend design voor deze hypercar. (Afbeelding: Aspark)

#3 Ken Blocks Audi S1 Hoonitron: een beest van een elektrische auto

Oké deze elektrische auto is een vreemde eend in de bijt, maar deze ‘gymkhana’ auto van rally/stuntrijder Ken Block moet gewoon even genoemd worden. Er bestaat namelijk maar één exemplaar van deze auto (gebaseerd op de Audi Sport Quattro S1) en kost 12 miljoen dollar.

Een koopje dus. Overigens reed Block voorheen in een benzine-bak, maar stapte vorig jaar over naar elektrisch.

Mocht je liever offroad gaan in plaats van snelheidrecords breken, dan hebben we hier een mooi lijstje van elektrische offroaders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen