Xiaomi gaat Android voorbij: elektrische auto gaat in productie

Elektrische auto's Dunke van Boekel 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het Chinese bedrijf Xiaomi, dat ook de Android-telefoons van diezelfde naam maakt, laat weten dat de elektrische auto waar ze al een tijdje aan werken in 2024 in massa-productie zou moeten gaan.

Dat liet CEO Lei Jun weten in een sessie van de National Popular Assembly in Beijing. Daarbij liet hij ook nog het één en ander weten over de ontwikkeling van dit nieuwe voertuig.

Van Android-telefoons naar de elektrische auto

Lei Jun zei tijdens de sessie dat de vooruitgang in de ontwikkeling van de elektrische auto de verwachtingen overtreft. De oprichter van Xiaomi vertelde daarbij ook dat de wintertests voor het voertuig voltooid zijn. De auto is door deze tests dan ook al eens een aantal keren gespot terwijl hij door China reed.

Gezien de massaproductie in de eerste helft van 2024 zal starten, verwacht men dat de auto eind volgend jaar op de markt verschijnt.

Een render van de elektrische auto die Xiaomi uit gaat brengen.
Vroom Vroom (Afbeelding: Xiaomi)

Lei Jun zegt dat hij naast de Android-telefoons en andere producten die Xiaomi levert, de helft van zijn tijd besteed aan de wereld van auto’s en dergelijken. Dat mag ook wel, aangezien zijn bedrijf zo’n 484 miljoen dollar in de auto-industrie zou hebben gestoken.

De afdeling binnen Xiaomi die zich richt op onderzoek en ontwikkeling (R&D) bestaat uit iets meer dan 2300 mensen.

Xiaomi heeft meer plannen

Het is niet de eerste keer dat Xiaomi zich in de strijd van voertuigen werpt. De elektrische auto is bijvoorbeeld de opvolger van de elektrische stepjes die het bedrijf produceerde. Daarnaast ging het een samenwerking aan met Super Soco om ook elektrische motoren te ontwikkelen.

De elektrische auto is overigens wel een hele andere tak van sport, zo weet ook Xiaomi. Het is dan ook niet voor niets dat het een aparte divisie heeft geïntroduceerd die zo’n 10 miljard dollar moet investeren in de industrie. Misschien kunnen ze meteen iets doen tegen de problematiek die de batterijen in deze voertuigen lijken te veroorzaken.

Xiaomi, hoewel vooral bekend door het maken van Android-telefoons, maken een elektrische auto.
Vroom (Afbeelding: Xiaomi)

De markt voor elektrische auto’s in China bleek het afgelopen jaar best flink te zijn. Het komende jaar wordt wel een daling verwacht, maar wie weet valt de elektrische auto van Xiaomi hartstikke in de smaak.

Hoe WhatsApp actie onderneemt vanwege omstreden beslissing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen