Elektrische fiets rijden in de winter? Dan zijn deze tips voor jou!

Elektrische fietsen Mark Hofman 16 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Een elektrische fiets is op veel vlakken een heerlijke uitkomst. Je komt makkelijk van A naar B, hebt niet al te veel last van vervelende zaken als wind en gaat in de meeste gevallen ook nog eens stijlvol door het leven. Al moet je soms wel wat voorbereidingen treffen om dat voor elkaar te treffen.

Een elektrische fiets is namelijk vrij gevoelig voor weersomstandigheden. Met name hitte en kou kunnen ervoor zorgen dat niet alles even makkelijk werkt als je misschien zou willen. Daarom zet Mark in dit artikel vijf tips op een rij om ervoor dat zorgen dat je e-bike helemaal klaar is voor de winter.

5 tips voor een elektrische fiets in de winter

Het nieuwe jaar is begonnen en in mijn hoofd houdt dat ook direct in dat ik niet meer op een harde winter hoef te rekenen. Dat is natuurlijk onzin, want het wordt vanaf 20 maart pas weer leuk in de buitenlucht. Daarom is het helemaal niet verkeerd om je elektrische fiets nu nog voor te bereiden op een flink portie kou.

Hieronder een aantal tips die je wat dat betreft niet moet vergeten!

#1 Niet in de kou laten

Je elektrische fiets trekt zich heel veel aan van de buitentemperatuur. Of beter gezegd: de batterij van je e-bike. Vooral in de kou heeft de accu het niet heel erg naar z’n zin en dat merk je. Hoe kouder je elektrische fiets is, hoe minder prettig dat ding zich voortbeweegt en gedraagt. Daarom is het dus goed om ervoor te zorgen dat dit niet te vaak, en vooral niet te lang, gebeurt. Zorg ervoor dat de boel altijd boven de 10 graden celsius opgeborgen staat.

lithium ion accu elektrische fiets
De accu (Afbeelding: G-tech)

#2 Elektrische fiets niet direct opladen!

‘Goh, een uitroepteken. Dan zal het vast belangrijk zijn’. Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Het is namelijk zo dat jij je elektrische fiets, na mijn wijze woorden van zojuist, lekker binnen laat staan. Maar zorg er dan wel voor dat je niet direct de accu aan het stroom hangt. Zoals gezegd is die batterij gewoon een beetje van slag door de koude temperaturen en hem direct voorzien van een nieuwe lading stroom kan dus voor problemen zorgen.

Heb dus even geduld en geef je elektrische fiets de kans om een beetje warm te worden. Vind jij immers ook lekker!

#3 Pas op voor zout

In de wintermaanden kan het best wel glad worden op de weg. Daarom hebben we iets geniaals bedacht en laten we wagens rondrijden die zout over de weg smijten alsof het niets is. Lekker, want hierdoor wordt het een stukje minder glad op de weg en ben je niet een rijdend onderwerp voor Funniest Home Video’s.

Het is alleen wel zo dat al dit zout niet heel voordelig is voor je elektrische fiets. Het kan er namelijk voor zorgen dat onderdelen beschadigen. Hiermee lever je ten eerste in op gebruiksgemak en wordt je ten tweede op onnodige kosten gejaagd. Wanneer je dus terugkomt van een avontuur in de oer Hollandse winter, vergeet dan niet direct je e-bike een schoonmaakbeurt te geven.

elektrische fiets gevaarlijk
Zijn elektrische fietsen een gevaar op de weg? (Afbeelding: Unsplash / Paolo Feser)

#4 Elektrische fiets: doe voorzichtig

Het klinkt misschien een beetje oudbollig, maar het is goed bedoeld. Pas gewoon een beetje op als je met de elektrische fiets op pad gaat. Uiteraard moet je uitkijken naar al het andere verkeer, want je weet nooit wat er kan gebeuren. Maar het is vooral van belang dat jij jezelf een beetje in kan houden. Geloof me, ik weet hoe lastig het is.

Een elektrische fiets gaat in sommige gevallen nu eenmaal met een bloedgang van bestemming A naar bestemming B. Het is ook fantastisch om daar volop gebruik van te maken en het maximale uit de fiets te halen. Maar hou er rekening dat dit ook voor vervelende problemen kan zorgen en je een flinke klap kunt maken. Pas dus een klein beetje op.

#5 Minder lucht in je bandjes

De laatste tip is er eentje die ik zelf ook twee keer moest horen om hem te geloven. Het is mogelijk om winterbanden voor je elektrische fiets te kopen, maar gezien de weersomstandigheden in Nederland is dat een beetje onnodig. Maar er is dus wel een apart en goedkoop alternatief dat ervoor zorgt dat je een stukje extra veiligheid inbouwt.

Elektrische fiets voor senioren: dit zijn de 5 beste modellen in 2021

Als je op pad gaat met je e-bike, laat dan een klein beetje lucht uit je banden lopen. Dit zorgt voor iets meer grip en dus ook indirect voor iets minder klappen. Hou het overigens wel een beetje binnen de perken en ga niet direct op je velgen rijden. Er is natuurlijk ook een midden weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen