Met een elektrische fiets speel je minder vals dan je denkt

Elektrische fietsen Mark Hofman 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets heeft anno 2021 allang geen suf imago meer. Waar het voertuig vroeger voornamelijk geassocieerd werd met ouderen is dat vandaag de dag niet meer het geval. Al geldt dat helaas nog niet voor alle vooroordelen van de e-bike.

Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat de elektrische fiets, gezien hij voorzien is van een motortje, een beetje valsspelen is. Alleen valt dat dus eigenlijk heel erg mee!

Elektrische fiets wordt vaker gepakt

Wie de elektrische fiets naast een normale fiets zet weet direct dat je in een enkele fietstocht meer calorieën verbrandt met die laatste. Daar hebben we niet heel veel onderzoek voor nodig, dat is nu gewoon eenmaal wat het is. Alleen is het nu eenmaal zo dat de elektrische fiets ervoor zorgt dat mensen veel sneller en veel vaker de fiets pakken. En dat, lieve mensen, maakt dus wel verschil in het aantal calorieën wat je verbrandt.

Swagtron EB12 elektrische fiets
Swagtron EB12 (Afbeelding: Swagtron)

Waar mensen voorheen namelijk al snel voor een scooter zouden kiezen, hebben verkoopcijfers inmiddels laten zien dat die trend steeds minder wordt. In ruil voor een scooter halen mensen een elektrische fiets in huis en gaan ze daar dus ook regelmatig mee op pad. En hoe vaker je op de fiets stapt, hoe meer calorieën verbrand worden.

Langer en verder

Toch is het vaker pakken van de elektrische fiets niet het enige voordeel. Dat hebben veel verschillende onderzoeken inmiddels uitgewezen, maar die Life Cycle en de Universiteit van Bristol steken er met kop en schouders bovenuit. Een paar jaar geleden deden de twee partijen namelijk een test met 18 mensen met diabetes type 2. Het doel was simpelweg om te kijken wat het verschil was tussen het gebruik van een elektrische fiets en een standaard fiets. Het resultaat was indrukwekkend.

Waar deze deelnemers het normaal gesproken niet lang vol konden houden zonder zich steeds slechter te voelen, wist de e-bike voor verandering te zorgen. Aan het einde van het onderzoek voelde een groot deel zich over het algemeen fitter en waren bepaalde deelnemers aardig wat kilo’s verloren. Iets dat volgens Life Cycle CEO Poppy Brett voornamelijk te maken heeft met het uithoudingsvermogen.

Door gebruik te maken van een elektrische fiets konden de deelnemers langer, en daardoor verder, fietsen. Daarbij zijn obstakels zoals heuvels, dat doorgaans als groot probleem wordt gezien, ook makkelijk te overmeesteren. De elektrische fiets is dus niet alleen een gezonder alternatief voor de scooter, maar in sommige gevallen dus ook voor de normale fiets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen