Elektrische fiets aanschaffen? Vijf redenen waarom je dat moet doen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 14 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

2020 heeft de populariteit van de elektrische fiets naar een ongekend hoog niveau getild. Naar verwachting neemt deze populariteit in 2021 alleen maar toe. Dat is niet vreemd, want e-bikes hebben veel voordelen en worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten op de markt gebracht. Voor ieder wat wils.

De e-bike wordt soms gebruikt als alternatief op de ‘gewone’ fiets en soms als vervanging voor de auto. In andere gevallen wordt hij gebruikt als extra fiets naast de ‘gewone’ fiets. Waarvoor je de snelle fiets ook gebruikt, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het een goede aankoop is. Dit zijn er vijf.

Eigenaren van e-bikes laten de auto vaker staan

Uit wetenschappelijk onderzoek is meerdere malen gebleken dat eigenaren van een e-bike vaker de fiets pakken dan toen ze nog alleen een ‘gewone’ fiets hadden. Voor de aanschaf van de e-bike stapte men volgens dit wetenschappelijke onderzoek vaker in de auto voor een kort of langer ritje. Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat mensen die een elektrische fiets hebben deze vaker kiezen voor voor korte en langere ritjes. Er vaker op uit gaan met de elektrische fiets dan met de auto is goed voor het milieu, maar ook voor je eigen (mentale) gezondheid en fitheid. De auto ‘verruilen’ voor een e-bike levert dus veel op.

cannondale Mavaro elektrische fiets
Je vliegt er mee weg (Afbeelding: Cannondale)

Elektrische fiets groen alternatief op auto

Een elektrische fiets stoot, anders dan de meeste andere vervoermiddelen, geen schadelijke CO2 uit. Het is daardoor een zero emission vervoermiddel. Doordat e-bike eigenaren vaker op hun e-bike springen dan achter het stuur van de auto kruipen voorkomt een deze fiets naar schatting de uitstoot van 226 kilo schadelijke carbon (in zijn hele levensduur).

De elektrische fiets draagt dus niet bij aan luchtvervuiling. Daarnaast vermindert hij ook de geluidsvervuiling, ofwel: lawaai. Als meer mensen voor een e-bike (of gewone fiets) kiezen en de auto laten staan dan wordt, met name de stad, een stuk rustiger. Niet alleen in verkeersdrukte, maar ook voor het gehoor.

In 2021 verwachten we nog meer elektrische vrachtfietsen, -bakfietsen en e-bikes die wat weghebben van kleine autootjes. Zo ook het exemplaar hieronder. Dit soort opties maken het nog interessanter om je boodschappen te halen met de fiets in plaats van de auto.

CityQ elektrische fiets
CityQ in actie (Afbeelding: CityQ)

Elektrische fiets draagt bij aan gezondheid

De elektrische fiets wordt vaak gezien als valsspelen. Al helemaal voor sportief gebruik. Van A naar B fietsen op een e-bike kost namelijk beduidend minder inspanning. Dat is precies wat hem zo populair maakt. Het is echter te kort door de bocht om te zeggen dat elektrische fietsen niet goed zijn voor je gezondheid. In tegendeel; wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat Europese e-bike gebruikers per week juist meer beweging krijgen dan wie een ‘gewone’ fiets heeft. De e-bike verlaagt namelijk de drempel om toch de fiets te pakken en de auto te laten staan.

Bianchi elektrische fiets
Aria E-Road elektrische racefiets (Afbeelding: Bianchi)

Bespaar geld door de aankoop van een e-bike

Geld besparen door een elektrische fiets van 3000 euro te kopen? Dat klinkt onmogelijk. De aanschaf van een e-bike is namelijk een flinke hap uit je bankrekening. Deze aankoop is een aardige investering die op lange termijn waarschijnlijk juist geldbesparend is. Tenminste, als je van plan bent de auto of motor vaker te laten staan.

Hoeveel geld je kunt besparen door de elektrische fiets boven de auto of motor te verkiezen is een haast onmogelijke rekensom. Dit hangt namelijk af van welke auto je hebt, hoe veel je hem gebruikt, het type e-bike dat je koopt, de afstand die je met je nieuwe e-bike aflegt etc..

elektrische fiets Giant Trace
Giant’s nieuwe e-bike Trace (Afbeelding: Giant)

Voor velen de belangrijkste reden: een elektrische fiets maakt fietsen (nog) leuker

Fietsen is, als je het ons vraagt, een heerlijke activiteit. Gelukkig wonen we in een land dat zo plat is als een dubbeltje en oneindig veel mogelijkheden heeft voor fietsliefhebbers. De opkomst van de elektrische fiets heeft die mogelijkheden nog een stukje uitgebreid. Met een elektrische fiets onder je kont heb je namelijk geen last meer van tegenwind, vermoeidheid en werk je jezelf niet letterlijk in het zweet. Hierdoor overbrug je met minder moeite een grotere afstand.

E-bikes vliegen vooruit. Heb je nog nooit op een elektrische fiets gereden? Dan raden we sterk aan dit eens met eigen benen te ervaren; het is een topgevoel! Ken je niemand met een elektrische fiets? Loop dan bij een fietsenwinkel binnen; de meesten bieden namelijk de mogelijkheid aan om testritjes te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen