Elektrische fiets: de beste motoren en wat je er over moet weten

Als je op een elektrische fiets stapt merk je direct hoe lekker de kracht van de motor is tijdens het fietsen. Zonder dat je het door hebt maakt de motor die p je e-bike zit een aardig verschil voor je fietservaring. Daarom is het handig te weten welke verschillende motoren er zijn en wat de meest populaire motoren zijn voor e-bikes.

Anders dan de meeste componenten op een elektrische fiets kan zijn motor niet makkelijk verwisseld worden. Denk daarom voordat je een e-bike aanschaft goed na over welke motor je nodig hebt voor jouw rijgedrag. Dit zijn vijf topmotoren die in 2021 veel nieuwe elektrische fietsen vooruit helpen.

Bosch Performance Line CX

Op WANT heb je waarschijnlijk regelmatig elektrische fietsen met een Bosch Performance Line CX motor voorbij zien komen. Bosch is de grootste speler in de wereld van de elektrische fiets op dit moment en ontwikkelt sterke motoren die jaren mee gaan.

De Bosch Performance Line CX zijn de beste motoren die de fabrikant op dit moment heeft. In deze lijn zitten motoren met een kracht 600W en 85Nm die al vanaf de eerste trap voelbaar is. Daarnaast is deze motor een stuk kleiner dan zijn voorganger en hierdoor ook lichter. Dit snijdt gewicht van de e-bike waarin hij is geïntegreerd. Motoren uit deze lijn van Bosch vind je op allerlei soorten e-bikes; van een commuter tot een sportieve e-MTB.

Bosch Performance Line CX e-bike
Bosch Performance Line CX (Afbeelding: Bosch)

Shimano EP8

Shimano is net als Bosch al jarenlang een sterke speler in het ontwikkelen van motoren voor elektrische fietsen. Met de komst van Bosch’s gen 4 Performance Line CX motor in 2020 moest ook Shimano een upgrade doorvoeren in zijn motoren om deze concurrentie bij te houden, of te verslaan. Dat deed het met de EP8 motor, een opvolger van Shimano’s E8000 STEPS motoren die op veel ijzersterke e-bikes te zien is.

De EP8 is een verbetering ten opzichte van de E8000 STEPS, die al een sterke motor was. De EP8 is krachtiger, lichter en geruislozer. Doordat Shimano dezelfde bevestigingspunten heeft behouden voor deze motor is het mogelijk om e-bikes met de ‘oude’ E8000 STEPS motor te upgraden naar de nieuwe EP8 motor. Dat scheelt de aanschaf van een complete nieuwe elektrische fiets.

Shimano EP 8 elektrische fiets motor
Shimano’s EP8 motor (Afbeelding: Shimano)

Elektrische fiets met een slimme Duitse motor: Fazua Evation

De Duitse fabrikant Fazua heeft een motor die net wat anders is, of zeg gerust compleet anders, dan de bovenstaande motoren van Bosch en Shimano. Fazua’s motor is volledig modulair en makkelijk te demonteren wat enorm veel opties biedt voor fabrikanten van elektrische fietsen.

De Evation is een kit bestaande uit de motor, accu, drive unit en alle bijbehorende elektronische onderdelen. Het gewicht van deze complete kit is slechts 4,7 kilo. Dit maakt het een enorm lichtgewicht motor die perfect is voor bijvoorbeeld een e-MTB maar is ook erg geschikt voor elektrische racefietsen. De motor heeft een maximale output van 55Nm waardoor een elektrische fiets met een motor als deze voornamelijk fijn is voor wie fit genoeg is om niet continue gebruik te maken van de trapondersteuning.

Fazua Evation elektrische fiets
Fazua Evation (Afbeelding: Fazua)

Giant Syncdrive Pro

Een andere populaire motor voor de elektrische fiets is Giant’s Syncdrive Pro. Deze motor is compact en weegt slechts 3,1 kilo. Daarmee is het zeker een concurrent voor de bovenstaande motoren. Al helemaal gezien zijn enorme kracht van 80Nm.

Deze motor werkt volgens Giant het beste in combinatie met accu’s van Panasonic, waaronder twee exemplaren met een capaciteit van 400 en 500Wh. Deze worden voornamelijk gebruikt in e-MTB’s, maar de andere combinaties zien we ook terug in elektrische stadsfietsen en elektrische hybrides. Een voordeel van deze combinaties is dat zelfs de accu’s met grote capaciteit weer binnen drie uur volledig opgeladen zijn.

Giant e-bike motor Syncdrive Pro
Giant SyncDrive Pro (Afbeelding: Giant Bicycles)

Elektrische fiets met een motor van Yamaha: PW CE

Het Japanse Yamaha werkt als sinds 1993 aan motoren voor elektrische fietsen. Het is daarom ook niet gek dat deze fabrikant anno 2021 een van de grote spelers is als het op motoren voor e-bikes aankomt.

De nieuwste motor van Yamaha, de PW CE is in het bijzonder een goede motor voor elektrische commuter fietsen. Dit komt doordat het een kleine stille motor is met een output van 50Nm; dit past perfect bij het stadse verkeer. Volgens Yamaha is het zelfs de meest stille mid-drive motor die bestaat. Zelfs wanneer de fietser de maximale trapondersteuning gebruikt rijdt deze geruisloos door de straten.

Yamaha PW CE elektrische fiets
Yamaha PW CE motor (Afbeeldng: Yamaha motor)
Reageer op artikel:
Elektrische fiets: de beste motoren en wat je er over moet weten
Sluiten