Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets: hoe het coronavirus voor een ongekend succes zorgde

Het is geen geheim dat 2020 voor de meeste dingen geen succesjaar was. Het was zelfs alles behalve. De elektrische fiets, fietsfabrikanten en -verkopers beleefden in 2020 echter een topjaar.

De elektrische fiets was al steeds prominenter aanwezig in de aanloop naar 2020. Daar heeft de pandemie nog een schepje bovenop gedaan. Dankzij de e-bike kunnen mensen die zich normaliter niet fit genoeg voelen namelijk alsnog de buitenlucht in om een klein beetje aan de isolatie te ontsnappen.

Branche zat al in de lift

Er rijden tegenwoordig mensen op een fiets die voor de pandemie nooit interesse hadden in fietsen, ongeacht de voordelen ervan. Deze verandering is grotendeels te danken aan dat fijne duwtje in de rug van de elektrische fiets. Halverwege 2020 was de groei van de e-bike markt al duidelijk zichtbaar. Die groei kwam overigens niet uit het niets; de elektrische fiets was aan het einde van februari 2020 al goed voor ruim twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Elektrische fiets: de veiligere keuze

Naar het einde van 2020 toe groeide de populariteit van de elektrische fiets nog meer. Een van de redenen hiervoor is dat men liever op een e-bike sprong dan in de trein, bus of tram stapte. We hoeven niet uit te leggen waarom het OV het afgelopen jaar niet het meest gezellige en risicoloze vervoer was. In een trein of bus zit je immers een tijdje aardig dicht op elkaar; een erg ongemakkelijk idee. De keuze tussen 20 kilometer zweten in het OV of 20 kilometer in de frisse lucht op een e-bike is zo snel gemaakt.

Elektrische fiets: de gezondere keuze

De elektrische fiets nam het afgelopen jaar ook opnieuw in populariteit toe omdat men vaker voor de gezondere optie koos. Fietsend op pad is immers gezonder dan hetzelfde ritje afleggen met de auto. Ja, zelfs wanneer je de elektrische ondersteuning gebruikt.

Orbea Gain elektrische fiets
Orbea Gain (Afbeelding: Orbea)

In het Verenigd Koninkrijk hanteerden artsen zelfs een nieuwe strategie waarin de elektrische fiets een belangrijke rol speelde. Patiënten met obesitas kregen ‘fietsen’ (op een elektrische fiets) van hun arts voorgeschreven. Ook dit gaf de verkoop van de e-bike in 2020, in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk, een extra duwtje in de rug.

Naast de voordelen voor onze fysieke gezondheid kozen veel mensen ook voor de elektrische fiets omdat hij kan helpen onze mentale gezondheid goed te houden. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer thuis zijn en minder de deur uitgaan. Een e-bike heeft sommige mensen geholpen om toch de deur uit te gaan, actief te blijven en de natuur (weer) te ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!