Elektrische fiets populairder dan ooit! (maar niet in positieve zin)

Elektrische fietsen Thomas Aalderink 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets blijft maar aan populariteit winnen. Niet alleen bij consumenten, maar ook bij criminelen. In de eerste helft van 2021 is het aantal gestolen e-bikes enorm toegenomen. Zelfs op klaarlichte dag worden de sloten van elektrische fietsen doorgeknipt.

Hoe populair e-bikes zijn bij criminelen wordt duidelijk uit de cijfers van SAFE (Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal) en de politie. Hieruit blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar 9.600 elektrische fietsen gestolen zijn. Even ter vergelijking: in dezelfde periode een jaar eerder werden er “slechts” 7.260 e-bikes gestolen. Dat is dus een toename van 32%. En dat terwijl de diefstal van gewone fietsen juist met 38% gedaald is.

Criminelen zijn gek op e-bikes

Er zijn verschillende redenen waarom elektrische fietsen zo populair zijn bij criminelen. Zo zijn ze relatief makkelijk te stelen. Een kwaadwillende met een betonschaar en een busje kan op een avond flink huishouden. Daarnaast zijn ze relatief duur. Het is voor dieven dus redelijk eenvoudig om een flinke buiten scoren.

Serial 1 elektrische fiets
De Serial 1 (Afbeelding: Serial 1 Cycle Company)

Daar is echter dit jaar nog iets bovenop gekomen. De e-bike kampt met hetzelfde probleem als de PlayStation 5, namelijk het chip tekort. Net als Sony hebben ook elektrische fiets producenten hun productie moeten terugschalen. Ondertussen bleef de vraag groeien en is er nu dus een tekort aan e-bikes en lange wachtrijen. Hierdoor kunnen criminelen gestolen elektrische fietsen voor een hogere prijs verkopen.

Preventie en verzekeringen

Dit probleem staat ook bij de politie op de radar. Wat hen opvalt, is dat criminelen zeer serieus te werk gaan. Het zijn niet alleen eenlingen die even een fietsje jatten, maar ook georganiseerde bendes. Het opsporen van een gestolen elektrische fiets is niet gemakkelijk. Je hebt immers geen kenteken zoals een auto of een scooter. Het advies is dan ook vooral om te investeren in preventie.

Elektrische fiets: komt er binnenkort een helmplicht voor e-bikes?

Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB. Daar hebben ze een verzekering met track and trace. De elektrische fiets krijgt dan een zender zodat je kan zien waar hij is. Op deze manier kan de ANWB bijna de helft van alles gestolen fietsen weer terugvinden. Dat moet wel snel gebeuren, want het duurt vaak niet lang voordat de e-bike in een container richting Oost-Europa verdwijnt. Dat is namelijk wat vooral gebeurt.

Voorkom dat je elektrische fiets gestolen wordt

Wil je niet dat jouw e-bike zonder jou richting Polen gaat? Dan is het verstandig om hem goed te beveiligen. Dat kan op verschillende manieren. Wij hebben hier alvast vijf tips voor je op een rij gezet. Heb je nog geen elektrische fiets? Check dan zeker even deze toffe modellen onder de 1.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen