Elektrische fiets: 5 redenen waarom je in 2022 een e-bike moet kopen

Elektrische fietsen Sam Dille 5 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. E-bike-gebruikers worden steeds minder gezien als ‘cheaters’ en meer mensen schaffen er een aan. Dit is niet zo gek, want ze bieden tal van voordelen. Wij zetten ze op een rij.

Voor iedereen die nog niet bekend is met de term: elektrische fietsen zijn fietsen die gedreven worden door een elektrische motor. Ze helpen je door middel van trapondersteuning om sneller vooruit te komen en zijn goed voor het milieu. De fietsen hebben een lange actieradius en je laadt ze makkelijk via het stopcontact.

Dit is waarom je in 2022 een elektrische fiets moet hebben

Wees niet bang om te beginnen aan een e-bike. Het maakt niet uit of je een lichte gebruiker bent of duizenden kilometers per jaar maakt, elk van deze voordelen is van toepassing op iedereen.

1. Met een elektrische fiets bouw je makkelijk conditie op

Heb jij al langere tijd niet meer gesport en wil je rustig aan beginnen? Of ben je niet fit? Dan zijn e-bikes de beste manier om dit langzaam op te bouwen. Met een elektrische fiets kun je namelijk conditie opbouwen, zonder dat je je extreem hoeft in te spannen.

Elektrische fiets: een goede cardio workout of niet?

Nu zal je vast denken dat je met trapondersteuning juist een stuk langzamer conditie opbouwt, dan met een doorsnee fiets. Toch gaat dit juist sneller met e-bikes. Dit komt doordat elektrische fietsers meestal langere tijd op het zadel doorbrengen, dan normale fietsers en dus meer kilometers maken. E-bikes hebben immers een lange actieradius, waardoor je langere tijd zonder al te veel inspanning kan fietsen. Daarbij moet je met een e-bike nog steeds trappen, sturen en moeite doen om in balans te blijven. Je zit dus zeker niet stil.

2. Er is voor iedereen een geschikte e-bike te vinden

Wat je doel ook is en hoe je de e-bike ook wil gebruiken, er is ongetwijfeld een elektrische fiets die bij je past. Er is niet alleen een fiets voor elke gebruikssituatie, maar fabrikanten proberen ook fietsen met trapondersteuning net zo gebruiksvriendelijk te maken als normalen fietsen.

Voor iedereen een elektrische fiets
Er is voor iedereen wel een elektrische fiets te vinden. (Afbeelding: Unsplash)

De technologie wordt met de dag beter. Je hoeft ook geen technicus te zijn om een e-bike te kunnen besturen. Bijna alle elektrische fietsen hebben in hun meest eenvoudige vorm slechts één knop nodig om in te schakelen. Met een omhoog- en omlaagknop kun je vervolgens bepalen in welke stand de fiets staat. Ben je juist op zoek naar meer snufjes, dan kun je juist kiezen voor een geavanceerdere model. Het is maar net hoe jij wil gaan rijden.

3. Een elektrische fiets brengt je snel bij je eindbestemming

Het is niet gek dat grote bedrijven als Thuisbezorgd en Uber Eats steeds meer gebruik maken van elektrische fietsen. E-bikes zijn namelijk een supersnelle manier om door drukke steden te reizen, zelfs sneller dan auto’s.

Snelheid e-bike
Met een e-bike bouw je makkelijk snelheid op. (Afbeelding: Unsplash)

Op drukke wegen is het voor een auto moeilijker om snel bij bestemming te zijn. Fietsen zijn daarentegen kleiner en mogen (meestal) op het fietspad blijven rijden. Daarbij kan een elektrische fiets binnen een paar trappen een snelheid van 25 kilometer per uur (en in sommige gevallen zelfs meer) bereiken, terwijl een autobestuurder eerst nog even moet schakelen. Elektrische fietsen zijn vrij van wegenbelasting, APK en je hebt geen rijbewijs nodig. De ideale manier dus om snel van A naar B gaan. 

4. Ze besparen je een hoop geld

Laten we één ding vooropstellen, elektrische fietsen zijn alles behalve goedkoop. Toch helpen ze je bij het besparen van geld. Zoals we al zeiden zijn e-bikes vrijgesteld van wegenbelasting en APK. De gemiddelde prijs van een e-bike ligt ongeveer rond de 3500 euro. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen die goedkoop en van hoge kwaliteit zijn.

Elektrische fiets kopen? Dit zijn je 5 beste budget-opties voor 2022!

Daarnaast kun je ervoor kiezen om jezelf te verzekeren voor diefstal. De hoogte van deze premie verschilt per model en verzekeringsmaatschappij, maar bedraagt ongeveer drie euro per maand. Een auto aanschaffen is veel duurder. Daarbij betaal je wegenbelasting, APK en een rijbewijs . Om nog maar te zwijgen over de brandstofkosten van tegenwoordig. Kortom: kies je voor een elektrische fiets, dan houd je een hoop geld over.

5. Een e-bike maakt fietsen een stuk leuker

Niet de meest onbelangrijke reden om een elektrische fiets te kopen: fietsen met e-bikes is heel leuk. Vergeet wandelen. Je hoeft niet langer meer in het overvolle ov te zitten, of vast te zitten in een file. Of je nu door de stad raast of een ontspannen weekendrit maakt door het platteland, een e-bike is jouw ideale metgezel.

e-bike
Welke trip ga jij maken met je nieuwe elektrische fiets? (Afbeelding: Unsplash)

Het is een van de meest stressvrije, maar toch spannende manieren om te genieten van de buitenlucht. Je kan zelf bepalen hoeveel hulp je krijgt van de motor, dus de e-bike biedt ook voldoende uitdaging. Voordat je het doorhebt, kun je niet meer zonder!

Is een helmplicht voor (elektrische) fietsen slechts een kwestie van tijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen