Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 5 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De meesterlijke tactiek waarmee jij een einde maakt aan je Jetlag

Een vervelende bijwerking van reizen naar andere tijdszones is die gevreesde jetlag. Ben jij van plan om op vliegvakantie te gaan, probeer dan eens deze tactiek. Je jetlag zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een jetlag is een soort ‘kortsluiting’ in je hersenen, die ontstaat als je reist naar landen in een andere tijdszone. Je biologische klok raakt in de war, waardoor je neerslachtig of misselijk wordt. Hoe snel deze jetlag verdwijnt verschilt per persoon. Met dit trucje zal dit echter veel sneller verlopen.

Waarom worden we ziek na een vliegreis?

Onze biologische klok heeft veel meer invloed op het lichaam dan je zou denken. De biologische klok bepaald bijvoorbeeld wanneer je honger hebt, je lichaamsbeweging nodig hebt en moet slapen. Deze klok is helaas niet zo makkelijk te resetten als een horloge, maar onderzoek van UC Santa Cruz heeft laten zien dat we onze biologische klok kunnen manipuleren.

Vermoeidheid
Een jetlag maakt je vermoeid en misselijk. (Afbeelding: Unsplash)

Volgens Carrie Partch, professor biochemie aan UC Santa Cruz, moeten we onze biologische klok beter leren begrijpen. Hoe meer we van onze biologische klok begrijpen, hoe makkelijker we hem kunnen beïnvloeden. Dit kan zomaar de oplossing zijn tegen een jetlag.

Je biologische klok(ken)

Ons lichaam wordt niet aangestuurd door één biologische klok. Cellen in ons lichaam hebben een eigen biologische klok, waarmee ze hun functies aansturen. Al deze individuele klokken worden aangestuurd door de biologische klok in je hersenen. Dit deel van de hersenen is heel gevoelig voor externe prikkels, met name licht en duisternis. Licht geeft bijvoorbeeld aan dat het tijd is om wakker te worden, terwijl donker betekent dat je moet gaan slapen.

Samsung Galaxy smartphone houdt vliegtuig aan de grond wegens brand

Deze ‘hoofdklok’ werkt niet altijd snel genoeg, waardoor hij iets achterloopt op ons gedrag. Als je dus snel van tijdszone verandert, krijgt de klok een soort kortsluiting. Deze mismatch kan een reeks van symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid op slapeloosheid. Daar is je jetlag!

Geen jetlags meer dankzij dit trucje

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar medicijnen die onze biologische klok zouden kunnen manipuleren. Vorig jaar ontdekten onderzoeker van het National Institute of Biological Sciences in China dat een chemische stof die in paddenstoelen zit, de biologische klok kan resetten. Deze stof heet Longdaysin en is getest bij muizen en zebravissen. Longdaysin zorgde ervoor dat één eiwit in de biologische klokken van de proefdieren niet veranderde. Hierdoor werd hun cyclus vertraagd. Nobiletin is een andere stof die te vinden is in schillen van citrusvruchten en heeft ook invloed op de biologische klok. De stof zou de biologische klok kunnen versterken.

Jetlag voorkomen
Slaap en eet op vaste tijden. (Afbeelding: Unsplash)

Geen van deze stoffen is nog op mensen getest. Volgens de wetenschappers is dit nog een te grote stap en moet er eerst meer onderzoek gedaan worden. Het is moeilijk om in te schatten wat voor bijwerkingen de medicijnen kunnen hebben. Jake Chen, professor aan de University of Texas Health Science Center, vertelt dat onze biologische klok zo complex is dat het risico te groot is om de medicijnen nu te testen. De biologische klok heeft veel invloed op andere processen in het lichaam, dus een vervelende bijwerking kan grote gevolgen hebben.

Tips om je jetlag te verjagen

Chen raadt iedereen aan die met een jetlag kampt om zich zo goed mogelijk aan het dagritme van de tijdszone te houden waar je bent. Dit betekent dat je geen middagdutjes moet doen en ‘s nachts gewoon moet gaan slapen. Doe ‘s nachts al je schermen uit en maak je kamer zo donker mogelijk, terwijl je overdag juist zoveel mogelijk licht moet opzoeken.

Amazon: 10 gadgets waardoor jij een stuk beter gaat slapen

Op die manier kom je zo snel mogelijk in je nieuwe ritme. Ook kun je proberen om tijdsgebonden te gaan eten. Hoewel dit nog niet wetenschappelijk onderbouwd is, denk Chen dat dit een positief effect heeft op je biologische klok.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!