Zelfs vleermuizen kunnen met deze slimme technologie getrackt worden

Apps Sam Dille 23 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Vleermuizen zijn ongrijpbare en kleine wezens. De perfecte combinatie om te gebruiken bij het testen van een nieuw tracking systeem voor dieren genaamd dulog. Of dit ook in de praktijk werkt is natuurlijk nog de vraag.

Een van de nieuwste innovaties op het gebied van tracking wearables is het Dulog-systeem. Dit is een draadloos sensornetwerk gebouwd door bioloog Simon Ripperger en ingenieur Niklas Duda. Het duo werd de afgelopen jaren flink op de proef werd gesteld in verschillende vleermuis-tracking-onderzoeken. Nu Dulog goed lijkt te werken bij moeilijk te observeren vleermuizen, gelooft het duo dat de technologie nuttig is. Het systeem zou ingezet kunnen worden bij het volgen van allerlei verschillende soorten dieren.

Effectief bij allerlei diersoorten

“Als project slaagt met vleermuizen, kan het waarschijnlijk werken met bij bijna alle diersoorten”, vertelt Ripperger aan Silicon Labs. Toen hij voor het eerst begon met het volgen van vleermuizen, zag hij dat zijn adviseur achter vleermuizen rende en hen achtervolgde met een antenne.” Hier ontstond het idee voor Dulog.

Een vleermuis met dulog
Een vleermuis met dulog (Afbeelding: Dulog)

De gegevens die met Dulog-tags zijn verzameld, kunnen op afstand worden gedownload. Ze zijn kleiner en lichter dan de huidige gps-volgsystemen die downloads op afstand mogelijk maken. De sensor weegt namelijk minder dan een gram. Het meest opvallende aan dit tracking systeem is dat ze met elkaar kunnen praten. Op die manier kunnen de tracking systemen ook het sociale gedrag tussen dieren meten.

Dit weten we over vleermuizen dankzij Dulog

Het Dulog systeem is al in een aantal onderzoeken gebruikt, met indrukwekkende resultaten. Zo weten we nu dat moedervleermuizen hun pups begeleiden van slaapplaats naar slaapplaats. Bovendien behouden voorheen in gevangenschap levende vleermuizen hun sociale relaties wanneer ze in het wild worden vrijgelaten. Verder weten we dat vleermuizen afstandelijk gedrag vertonen als ze ziek zijn. Na deze successen bij vleermuizen hopen Ripperger en Duda binnenkort ook onderzoeken te gaan doen bij andere diersoorten.

Voor beren is ook een nieuwe interessante techniek ontwikkeld. Maak hier kennis met BearID.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen