Deze pas ontdekte spin komt zo uit een horrorfilm kruipen

Wetenschap Sam Dille 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vogelspinnen zijn niet de meest prettige wezens om naar te kijken. Door hun harige lichamen en lange poten, lijken de dieren net op kleine monsters. Deze bijzondere, blauwe spin is ook zeker geen pretje.

De ontdekkers hebben de spin de Chilobrachys natanicharum genoemd. Volgens het team is dit de eerste grote spin die ooit in de mangroven van Thailand is gevonden. Maar hij had ook zo uit een horrorfilm kunnen komen.

Deze blauwe spin wil je liever niet tegenkomen

Het bijzondere dier is al enige tijd bekend in de spinnenwereld. De spin staat binnen de spinnenhandel bekend als ‘de Electric Blue Tarantula’. Het was voor wetenschappers echter een raadsel waar hij vandaan kwam.

Vorig jaar begon een onderzoeksteam de eerste expeditie om deze gruwelijke beestjes te vinden. De eerste vogelspin werd in Thailand gevonden in een bamboestengel. Arachnoloog Narin Chomphuphuang van de Khon Kaen University leidde het team.

Aan Science Alert vertelde hij: “Deze vogelspinnen wonen in holle bomen en daarom waren ze lastig te vangen. We klommen in bomen en vonden er uiteindelijk maar twee tijdens onze expeditie. Het was er donker en glad, maar we hebben ons best gedaan.”

Uniek in de spinnenwereld

Dat de spinnen blauw zijn is erg bijzonder. Want de kleur komt nauwelijks voor in de natuur. Blauw pigment is namelijk lastig voor planten en dieren om aan te maken. De meeste blauwe bloemen krijgen bijvoorbeeld hun kleur door andere pigmenten te mengen.

Zie hier de spin in zijn natuurlijke habitat:

Er zijn ook zeldzame gevallen waarin dieren blauw zijn. Denk aan vogels, vissen en vlinders. Sommige spinnen hebben ook een blauwe kleur, maar niet van pigment. De insecten krijgen hun kleur door bepaalde structuren in hun exoskelet. Die reflecteren op een speciale manier, waardoor ze blauw en violet lijken.

Een groot mysterie

Het geheim van de blauwe kleur van vogelspinnen is pas kort geleden ontdekt. Verschillende soorten vogelspinnen van over de hele wereld spelen een soortgelijk trucje met licht. Zelfs als de structuren anders zijn.

We weten nog niet helemaal waarom vogelspinnen dit doen. Maar door te kijken naar hoe ze leven en hun kleur gebruiken, hopen wetenschappers er binnenkort achter te komen. Wat we wel weten is dat Chilobrachys natanicharum een van de zeldzaamste bekende vogelspinnensoorten is. En dat hij doodeng is!

Zoveel T-rexen waren er en dat is iets om bang van te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen