Wacht even, was het Monster van Lochness gewoon een grote paling?

Wetenschap Sam Dille 7 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Het Monster van Lochness is een legende die al eeuwenlang mensen intrigeert en angst aanjaagt. Zijn enorme gestalte en mythische krachten zorgen voor onverklaarbare verschijnselen. Volgens een populaire theorie heeft het zeemonster een Nederlands trekje.

Veel mensen denken namelijk dat ‘Nessie’ eigenlijk een grote paling is. En dat is helemaal niet zo’n gekke theorie. Er bestaan gigantisch grote palingen en mensen omschrijven het dier meestal met een nek van minstens twee meter lang.

Kan het Monster van Lochness een paling zijn?

Volgens onderzoeker Floe Foxon moeten we die hoop opgeven. Ze bestudeerde data over de visvangst in Lochness en andere meren in Europa. Met hulp van die cijfers rekende ze de kans uit dat iemand een paling waarneemt die zo groot is als ‘Nessie’ zou zijn.

Aan Scientias.nl legt ze uit hoe ze te werk ging. “Ik heb een statistisch model losgelaten op data over de vangst van palingen in Lochness. De methode maakt duidelijk hoe waarschijnlijk het is dat een paling van een bepaalde grootte bestaat in het meer. De waarschijnlijkheid voor heel grote palingen was ongelooflijk laag. Dat betekent dat de kans heel klein is dat er gigantische palingen bestaan in het meer.”

Is het Monster van Lochness dan een kleine paling?

Het is niet ondenkbaar om een paling van 1 meter lang te zien in Lochness. De kans is slechts 1 op 50.000. Het kan een verklaring zijn voor de waarnemingen van enkele kleinere onbekende wezens. De kans om een nóg langere paling tegen te komen is echter bijna nul. Het Monster van Lochness kan dus onmogelijk een reuze-paling zijn.

Foxon heeft met behulp van data en wetenschappelijke methodes onderzoek gedaan naar een onderwerp dat normaal gesproken lastig te begrijpen is. Onderzoeker Foxon benadrukt dat het interessant is om te kijken naar mythologie en de natuur en dat het ons kan helpen om meer te leren over hoe mensen en dieren met elkaar omgaan.

Optische illusies

De onderzoekster was zelfs verbaasd dat niemand dit onderzoek eerder heeft gedaan. Ze vertelde aan Scientias.nl: “De data over de palingvangst zijn decennia oud, maar niemand heeft er een keer vanuit een statistisch perspectief naar gekeken. Mijn onderzoek is wetenschappelijk en het klopt allemaal, maar ik deed het eigenlijk voor de lol.”

Foxon gelooft zelf dan ook niet in het Monster van Lochness. Ze denkt dat natuurlijke verschijnselen zoals wind of golven zorgen voor optische illusies, waardoor mensen denken dat ze een glimp van Nessie opvangen. Maar een definitieve verklaring voor deze mysterieuze verschijnselen is er nog altijd niet.

Waarom orka’s steeds meer boten beginnen aan te vallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen