Lisanne Beijen
Lisanne Beijen E-bikes 31 okt 2021

Elektrische fiets: dit leger gebruikt de e-bike om informatie te winnen

Denk je aan legervoertuigen, dan denk je waarschijnlijk aan four wheel drive Jeeps met een zware motor en enorme tanks. Het Australische leger voegt daar een super snel, maar super stil, elektrisch voertuig aan toe: een elektrische fiets.

De stille e-bike krijgt een belangrijke functie: het verkennen van een gebied. Tests met de potentiële nieuwe elektrische aanwinst worden uitgevoerd in een van de Noordelijke staten van Australië, Queensland. Daar racet de ijzersterke elektrische fiets muisstil door de Australische bush.

Elektrische fiets wint het van motor op het slagveld

Een van de grootste uitdagingen van het leger wanneer in onbekend gebied, is om het gebied te verkennen zonder opgemerkt te worden. In vroegere tijden werd dit vaak gedaan door verkenners te voet of te paard. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van andere methoden op het land, in de lucht, het water en ook van satellieten in de ruimte. Ondanks alle nieuwe moderne technologieën en methoden blijft de verkenner een belangrijke speler in dit soms gevaarlijke spel. Het Australische leger test met verkenners op elektrische fietsen om onopgemerkt en snel inlichtingen te verzamelen.

De elektrische fiets heeft veel voordelen voor het verkennen van een gebied. Zo is de voetafdruk van een e-bike kleiner dan die van ieder ander voertuig; een e-bike maakt minder geluid en laat minder stof opwaaien dan een motor.

Daarnaast is volgens Corporaal Thomas Ovey, een van de eerste soldaten die onderdeel was van het zogenaamde 2/14LHR’s (QMI) A Squadron trial, het sneller om op een elektrische fiets te springen dan om een ander vervoermiddel te gebruiken. De e-bike stelt legertroepen in staat om snel en veilig informatie te vergaren en verspreiden.

elektrische fiets leger Australië
De e-bikes houden een tank met gemak bij (Afbeelding: CPL Nicole Dorrett / Australian Department of Defence)

Niet zomaar een e-bike

Volgens Korporaal Ovey brengt zijn de soldaten erg te spreken over de nieuwe elektrische fietsen. De e-bikes brengen nog meer (voor zo ver dat nodig is) spanning en sensatie naar een slagveld en de frontlinies. Dat begrijpen we goed: de maximale snelheid van deze e-bikes is namelijk 90(!) kilometer per uur, en ze hebben een actieradius van 100 kilometer. Helmen op, dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: dit leger gebruikt de e-bike om informatie te winnen
Sluiten