Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische fietsen 28 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets in Nederland nu populairder dan de gewone fiets

Nederlanders zijn gek op elektrische fietsen, dat wordt duidelijk door cijfers van de RAI Vereniging en BOVAG. Waar we eerst helemaal zot waren op reguliere-modellen, worden er nu veel meer elektrische-modellen verkocht.

De huidige verkoopcijfers tonen aan dat Nederlanders in 2021 helemaal om waren als het op de e-bikes aankomt. Iets meer dan driekwart van alle verkochten fietsen waren in 2021 elektrisch.

Elektrische fiets verovert Nederland

We schrijven bij WANT al jaren over de elektrische fiets. We weten inmiddels dus ook dat de interesse in de voertuigen bijzonder groot is. In 2020 werden er al records verbroken op het gebied van nieuwe aanschaffen. In 2021 gingen de Nederlanders echter helemaal los.

Nieuwe cijfers wijzen uit dat er in 2021 minder fietsen werden verkocht dan het jaar ervoor. Waar er toen nog 1.1 miljoen exemplaren aangeschaft werden stapten er in 2021 zo’n 923.000 mensen op een gloednieuwe fiets. Van die verkochte modellen was 76% elektrisch.

Snelheid e-bike
Met een e-bike bouw je makkelijk snelheid op. (Afbeelding: Unsplash)

Ondanks problemen met leveringen en het effect van de corona pandemie, werden er in Nederland alsnog 701.480 elektrische fietsen verkocht. De cijfers liegen er dus niet om: we zijn in ons land gek op de nieuwe elektrische modellen.

Verschillende factoren

Het succes heeft met verschillende factoren te maken. Ten eerste is de elektrische fiets in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Hierdoor wordt het toegankelijker om er eentje aan te schaffen en presteren fietsen in een lagere prijsklasse ook beter dan voorheen.

Daarbij komen Nederlanders steeds meer te weten over de elektrische fiets. Zo zijn er veel misvattingen rondom de modellen die te koop zijn. Denk aan misverstanden over de accu en de manier waarop de voertuigen gebruikt worden.

Vijf dingen die je vaak hoort over een elektrische fiets, maar totaal niet kloppen

Ben je benieuwd welke verhalen er vaak over e-bikes te horen zijn, maar helemaal niet dicht bij de waarheid liggen? Ik schreef er onlangs nog een artikel over. Deze is te lezen via de bovenstaande link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!