Beveilig je elektrische fiets optimaal met deze tips van de fietsersbond

Elektrische fietsen Sam Dille 21 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets is een gewilde buit voor dieven. Gelukkig kun je je e-bike optimaal beschermen met deze tips van de fietsersbond.

Het is vreselijk frustrerend om terug te komen bij de fietsenstalling en te ontdekken dat je elektrische fiets gestolen is. De fietsersbond staat voor je klaar. De belangenorganisatie zet zich in voor een beter fietsklimaat. En daar hoort ook de beveiliging van je geliefde e-bike bij.

De fietsersbond stelde een lijst op met een aantal handige tips voor het beveiligen van jouw elektrische fiets. Wij nemen de lijst even met je door.

Zo bescherm je volgens de fietsersbond jouw elektrische fiets tegen diefstal

Met de juiste beveiliging verklein je de kans op diefstal aanzienlijk. Deze tips komen vast goed van pas.

#1 Noteer je framenummer

Elke elektrische fiets heeft een uniek framenummer. Dat is niet alleen handig voor de fabrikant, maar ook bij diefstal. De politie kan je e-bike namelijk makkelijker opsporen als je bij de aangifte het framenummer opgeeft.

Je vindt het nummer meestal onder de trapas, bij de zitbuis, onder de kettingkast of op de onderbuis. Check de papieren van je fiets of vraag het aan de fabrikant als je het framenummer niet kunt vinden.

Het framenummer van de fietsersbond
Dit is het framenummer (Afbeelding: Fietsersbond)

#2 Strategisch stallen volgens de fietsersbond

Deze tip is vanzelfsprekend, maar kan niet vaak genoeg worden herhaald. Een elektrische fiets die op een rustige en afgelegen plek staat, is een cadeautje voor dieven. Logisch, want dieven willen niet bekeken worden terwijl ze een slot openbreken.

Zorg er daarom voor dat de e-bike op een drukke plek staat of op een plek waar regelmatig mensen langskomen. In het beste geval stal je de elektrische fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.

#3 Gebruik twee sloten op je elektrische fiets

Met een simpel fietsslot bescherm je jouw elektrische fiets niet goed genoeg. Sterker nog: bij de meeste fietsverzekeringen moet je bovendien twee sleutels kunnen tonen voor een vergoeding.

Het is dus belangrijk om naast een standaard slot ook een kettingslot te gebruiken. Maak je fiets vast aan iets stevigs, zoals een brug, paal of fietsenrek. Zet het slot om het frame en het voorwiel. Zo beschadigen dieven het wiel als ze aan het slot prutsen, waardoor je e-bike moeilijker te verkopen is.

Abus fietsslot Iven Chain 8210 gadget elektrische fiets.
Goed beschermd (Afbeelding: Abus)

#4 Let goed op je accu

Sommige dieven zijn niet geïnteresseerd in je hele elektrische fiets, maar wel in de accu. Deze wordt vaak gebruikt om een gestolen fiets compleet te maken of om oude accu’s te vervangen. Bovendien leveren losse accu’s veel geld op op de tweedehandsmarkt.

Het slotje op de accu biedt meestal onvoldoende bescherming tegen diefstal. Kun je je e-bike niet goed opbergen of in het zicht houden, neem dan de accu mee zodat anderen dat niet kunnen doen.

#5 Diefstal van het scherm

Schermen zijn vaak vastgezet met een klein schroefje, dat dieven gemakkelijk kunnen verwijderen. Het is verstandig om het scherm zelf los te schroeven en mee te nemen als je je e-bike ergens achterlaat.

Voor elektrische fietsen met een Boschmotor en het nieuwe ‘smart system’, waarmee je het besturingssysteem kunt koppelen aan je mobiele telefoon, is er extra beveiliging ingebouwd. De motor wordt dan geblokkeerd en kan alleen worden gebruikt met het bijbehorende scherm of na ontgrendeling door een geautoriseerde dealer. Slim bedacht!

Deze accessoires zijn een must-have voor je elektrische fiets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen