Elektrische fiets langer mee laten gaan? Met deze tips is het een eitje!

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Na veel wikken en wegen, onderzoek doen en testritjes maken heb je de juiste elektrische fiets gekocht. Die glanzende soepele e-bike blijft niet voor altijd glanzend en zo soepel lopen als toen je hem kocht. Al hoeft dat niet zo te zijn. Wie goed voor zijn nieuwe aankoop zorgt verlengt zijn levensduur namelijk flink.

Met het juiste onderhoud heb je jaren plezier van je elektrische fiets, zonder bakken met geld uit te geven aan reparaties. Iedere (elektrische) fiets heeft regelmatig wat aandacht en liefde nodig. Wees niet bang, je hoeft je e-bike niet iedere dag een halfuur te knuffelen en hem een kop thee te geven voor het slapen gaan maar de onderstaande tip helpen zeker.

Check je e-bike regelmatig van voor naar achter

Van voor naar achter en van boven naar onder; zo moet je je elektrische fiets regelmatig checken. Wie een elektrische fiets heeft zal merken dat de onderdelen ten opzichte van een die van ‘gewone fiets sneller slijten. Er staat immers extra druk op de drive train (denk aan de ketting en de cassette). Je fiets regelmatig nalopen op loszittende onderdelen voorkomt dat je onderweg tegen problemen aanloopt.

BERGSTROM ATV 840 e-MTB
BERGSTROM ATV 840 (Afbeelding: Bergstrom)

Zorg goed voor de accu van je elektrische fiets

Het is belangrijk om goed voor de accu van je elektrische fiets te zorgen. De accu vervangen is namelijk een dure grap. Je geeft de accu een zo lang mogelijke levensduur door hem schoon en droog te houden. Daarnaast speelt de mate waarin en wanneer je de accu oplaadt ook een rol in zijn levensduur. Hier hebben we vijf tips voor je op een rij gezet voor het beste onderhoud van de e-bike’s accu.

Cowboy 3 elektrische fiets accu
De Cowboy 3 met accu in het frame (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Elektrische fiets met belt drive? Ga er voorzichtig mee om

We zien steeds meer elektrische fietsen met belt drive voorbij komen. Het voordeel van riemaandrijving is dat ze sterker zijn dan de ‘ouderwetse’ ketting en minder onderhoudsgevoelig zijn. Een belt drive is makkelijk schoon te maken met water en een zachte borstel. Het carbon in de belt drive is echter wel kwetsbaar. Zorg er daarom voor dat er niet te veel onnodige spanning of druk op de belt drive komt te staan, bijvoorbeeld wanneer je de e-bike in de auto laadt en iets in de auto tegen de belt drive aandrukt. Dat kan de carbonvezels in de riem beschadigen.

Ook al lijkt een elektrische fiets met riemaandrijving sterk(er), wie zuinig met zijn spullen omgaat heeft er langer plezier van.

Riese Muller Charger3 elektrische fiets
Riese & Müller’s Charger3 (Afbeelding: Riese & Muller)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen