Elektrische fiets vs elektrische step: welke van de twee is veiliger?

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 1 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland is een fietsland bij uitstek en de meeste Nederlanders zijn daarom zeer behendig met op de fiets. We zijn daarentegen misschien wat minder behendig op een step. Daar hebben de meesten van ons al sinds onze kinderjaren niet meer op gestaan. Het is daarom niet gek dat je op een elektrische step een grotere kans hebt brokken te maken dan op een ‘gewone’ fiets of elektrische fiets.

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in een overzees wetenschappelijk tijdschrift hebben mensen op een elektrische scooter vaker een ongeluk dan fietsers. De kans om in het ziekenhuis te belanden is dus groter wanneer je er met de elektrische step op uit gaat dan met de fiets.

Ten val komen op een elektrische step waarschijnlijker dan met de elektrische fiets

Voor het onderzoek werden de inkomende patiënten in het Auckland City Hospital (in Nieuw Zeeland) met verwondingen ten gevolge van het rijden op een elektrische step vergeleken met patiënten die naar het ziekenhuis moesten door een (elektrische) fiets-ongeluk. De wetenschappers Matthew James McGuinness, Yvonne Tiong en Savitha Bhagvan vergeleken alle binnenkomende gevallen tussen 2018 en 2019.

Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat gebruikers van de elektrische step vaker van de step vallen, terwijl fietsers vaker gewond raken door een botsing. ‘Van de step vallen’ klinkt misschien niet zo heftig, maar volgens Bhagvan liepen deze berijders minstens net zulke serieuze verwondingen op als fietsers in een botsing, al dan niet erger.

Hiernaast laat het onderzoek zien dat het aantal ongelukken met een elektrische step vele malen hoger is na 5 uur ‘s middags in vergelijking met ongelukken waar een fiets bij betrokken is.

elektrische step elektrische fiets
Elektrische step (Afbeelding: Cottonbro / Pexels)

Oorzaken van hogere aantal ongelukken met elektrische step

De elektrische step wint net als de elektrische fiets steeds meer aan populariteit. Vooral onder jongeren is de elektrische step een populair vervoermiddel of ‘speeltje’, maar ook in steden zien we steeds meer elektrische stepjes. Deze zijn vaak te huur en worden vervolgens gehuurd door ongeoefende gebruikers die geen bescherming dragen en die ook steppen met alcohol.

Dit een probleem volgens Bhagvan, die ook werkzaam is als traumachirurg. Zij pleit dan ook voor een zero-tolerance wat betreft alcoholgebruik in combinatie met elektrisch steppen, het verplichten van beschermende kleding zoals een helm en strengere en duidelijke regels in het verkeer. Op deze manier moeten ongelukken met de elektrische step worden teruggedrongen.

elektrische step e-step
Elektrische step (Afbeelding: Brett Sayles / Pexels)

Onderzoek in perspectief

Het onderzoek suggereert het gebruik van een elektrische step momenteel niet zo veilig is als fietsen. Het gaat hier alleen niet in het specifiek over het gebruik van de elektrische fiets. Houd daarnaast natuurlijk in je achterhoofd dat dit onderzoek werd uitgevoerd in Auckland, Nieuw Zeeland, waar het verkeer niet te vergelijken is met dat in Nederland. In Nederland is het verkeer waarschijnlijk veel hectischer, zeker het fietsverkeer, dus er is hoe dan ook genoeg reden om voorzichtig te zijn met je elektrische step en elektrische fiets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen