Elektrische fiets in de winter: 5 dingen waar je op moet letten

Elektrische fietsen Mark Hofman 11 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Logisch, want het is een fantastische manier om van A naar B te gaan. Al moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je de fiets, vooral met dit koude weer, goed onderhoud.

Het zou zonde zijn als je fiets niet meer goed functioneert door de kou die zich op dit moment in ons land begeeft. Daarom zetten we vijf dingen voor je op een rij waar je op moet letten wanneer je een elektrische fiets in je bezit hebt.

#1 Elektrische fiets vaker opladen

Het mag duidelijk zijn: het koude weer vraagt nu eenmaal meer van je elektrische fiets. Vooral de batterij van het voertuig heeft het een stuk zwaarder wanneer de buitentemperatuur lager is. Het resultaat hiervan is dat de accu een stuk sneller leeg is. Daarom moet je er rekening mee houden dat jij je elektrische fiets vaker op moet laden dan je gewend bent.

Zorg er dus voor dat je het accupercentage goed in de gaten houdt en de batterij vaker aan de lader legt.

#2 Laat de batterij niet in de kou achter

Het is buiten ontzettend koud en dat is niet heel voordelig voor de batterij van je elektrische fiets. Zorg er dus voor dat je deze, wanneer je de fiets niet gebruikt, altijd mee naar binnen neemt. De accu werkt een stuk slechter wanneer je deze in temperaturen onder de 10 graden Celsius bewaard.

Wie geen zin heeft in een snel leeglopende batterij en optimaal gebruik wil blijven maken, zal de accu dus binnen moeten bewaren.

Ampler Curt e-bike
Ampler Curt e-bike (Afbeelding: Ampler Bikes)

#3 Berg je elektrische fiets goed op

Gebruik jij je elektrische fiets het liefst niet in de winter of wanneer het buiten zo koud is? Dan is het natuurlijk volkomen logisch dat jij je elektrische fiets een tijdje opbergt. Laten we je dan alleen wel als tip meegeven dat je een paar stappen neemt om ervoor te zorgen dat je dit zo goed mogelijk doet.

Deze dingen moet je doen:

  • Maak je elektrische fiets goed schoon
  • Berg de batterij goed op
  • Check of alle kabels in goede staat zijn of vervang ze indien beschadigd
  • Spuit de ketting en de metalen onderdelen van de fiets in
  • Berg je elektrische fiets op en een warme en droge plek op

#4 Laad de batterij niet direct op

Heb jij je accu toch in de kou achtergelaten en wil jij hem opladen? Doe dit dan niet direct. De batterij is, zoals gezegd, een beetje van slag op het moment dat hij in de kou heeft gestaan. Als je hem dan direct aan de oplader legt is er een grote kans dat de accu kapot gaat.

Leg de batterij dus eerst even binnen en geef hem de kans om een beetje op te warmen. Wanneer de batterij niet meer koud aanvoelt kun je hem aan de oplader leggen, zodat je hem weer helemaal volledig op kunt laden.

lithium ion accu elektrische fiets
G-tech elektrische fiets accu (Afbeelding: G-tech)

#5 Ga niet te snel met je elektrische fiets

Ben je klaar om de kou te trotseren en wil je de weg op met je elektrische fiets? Let dan een beetje op je snelheid. Dat heeft niets te maken met de gezondheid van de fiets, maar wel met die van jou. Het is buiten donker en glad, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Hoe sneller je gaat, hoe groter het risico op een ongeluk wordt. Zorg er dus voor dat jij je snelheid een beetje aanpast om kansen op ongelukken te verkleinen.

Daarnaast is de wind ontzettend koud op het moment. Hoe zichter je rijdt, hoe minder irritant die koude wind in je giechel staat. En dat is ook wat waard.

Meer over de elektrische fiets

Ben jij door dit artikel helemaal enthousiast geworden over de elektrische fiets? Dan hebben we goed nieuws voor je! We schrijven op onze website namelijk regelmatig over het product. We houden je niet alleen op de hoogte van de recente ontwikkelingen, maar geven je (net als vandaag) een flink aantal tips.

Meer lezen? Check dan deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen