Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 24 sep 2018

Elon Musk bijna klaar om hersenen aan computer te verbinden

Onlangs verscheen Elon Musk live in een podcast van Joe Rogan en veroorzaakte hij bijna weer eens een hartverzakking bij Tesla investeerders en bestuursleden, omdat de man al blowend te zien was. Tijdens de show had hij het wel over een paar interessante dingen. Het meest spannende was een Neuralink product dat binnenkort aangekondigd zou worden en ervoor zou kunnen zorgen dat iedereen een soort supermens wordt.

We zijn al een soort cyborgs

Tegenwoordig lopen we allemaal constant met onze smartphones rond en Elon beargumenteert dat we praktisch al verbonden zijn aan de dingen en al een soort cyborgs zijn. Met het Neuralink product zou je echt verbonden kunnen worden aan je computer of smartphone, waardoor je altijd direct over alle capaciteiten van de apparaten zou beschikken en onmiddellijk zou kunnen beschikken over de informatie waar ze toegang tot hebben. Je zou elke vraag bijna direct kunnen beantwoorden en alles probleemloos kunnen onthouden.

Elon Musk

Versmelten met kunstmatige intelligentie

Musk geeft aan dat de meeste mensen zich niet realiseren dat ze al een cyborg zijn. De dataverbinding tussen onze biologische zelf en digitale zelf zou echter nog veel te langzaam zijn. Je zou het volgens de man kunnen zien als een klein rietje, terwijl we dat moeten veranderen naar een gigantische rivier aan informatieoverdracht. Musk denkt dat het Neuralink product de mens een betere kans geeft tegen kunstmatige intelligentie. In het ideale geval zouden we onszelf versmelten met AI want “if you can’t beat them, join them” (en eigenlijk hoort daar nog achter: “and then beat them”).

hersenen computer

Eindelijk het eeuwige leven

Mogelijk zouden we met het nieuwe product ook eindelijk het eeuwige leven kunnen krijgen. Dit soort technologie zou het volgens Elon namelijk uiteindelijk mogelijk maken om een soort snapshot van jezelf vast te leggen. Wanneer je biologische zelf dan uiteindelijke dood gaat, zou je digitale zelf weer in een nieuwe unit geplaatst kunnen worden. Overigens had de man nog geen wiet op toen hij het over Neuralink had.

Het verhaal doet een beetje denken aan de serie Altered Carbon, waarbij het bewustzijn van de mens gewoon overgeplaatst kan worden naar een nieuw lichaam of sleeve. Inmiddels heeft Netflix het tweede seizoen van de serie aangekondigd en wie weet dat we binnenkort kunnen zien waar wij mogelijk zelf ook heengaan.

CNBC

Reageer op artikel:
Elon Musk bijna klaar om hersenen aan computer te verbinden
Sluiten