Elon Musk gaat met Starlink einde maken aan grote vlieg-irritatie

Apps Jeroen Kraak 10 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu we corona steeds meer beteugelen kunnen we weer met z’n allen het vliegtuig in. Elon Musk maakt het reizen nog makkelijker met Starlink.

Elon Musk werkt met zijn SpaceX al een tijd aan Starlink. Het doel is om overal ter wereld internet aan te bieden, zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Dat doet hij door duizenden satellieten de ruimte in te sturen. Het doel is om daarmee genoeg te verdienen om uiteindelijk een kolonie op Mars stichten.

Elon Musk in hogere sferen

Maar goed, eerst wil Elon Musk het vliegverkeer veroveren met Starlink. Doordat overal ter wereld het internet beschikbaar wordt, wil de flamboyante miljardair het ook beschikbaar maken in vliegtuigen. Daarmee lost Musk gelijk een irritant probleem op: geen internet in veel vliegtuigen.

Het Starlink van Elon Musk zet alles op alles om het internet in vliegtuigen beschikbaar te maken. “We zijn met verschillende vliegmaatschappijen in gesprek”, vertelt Jonathan Hofeller, die VP is van de Starlink-divisie van SpaceX. “We hebben ons eigen vliegproduct in ontwikkeling. We heb al wat demonstraties gedaan en zijn nu bezig met de loodjes. We hopen dat het zeer binnenkort beschikbaar is in vliegtuigen.”

Starlink SpaceX Elon Musk
het uitzicht vanaf een Starlink satelliet. (Afbeelding: SpaceX)

Internet in vliegtuigen

Het nieuwe product van Starlink komt niet uit het niets. Afgelopen jaar testte het bedrijf van Elon Musk het systeem al in vijf Gulfstream-vliegtuigen. Inmiddels heeft SpaceX ook al aan vijf Amerikaanse staten toestemming gevraagd voor een zelfde soort test.

Volgens Hofeller is de techniek die voor vliegtuigen wordt gebruikt hetzelfde als het systeem voor consumenten. De hardware is alleen wat aangepast om het geschikt te maken voor de jets. De luchtvaartantennes maken verbinding met grondstations om zo met de satellieten te communiceren. Voor vliegtuigen die te ver van een grondstation zijn zijn inter-satellietverbindingen nodig. De volgende generatie producten van het bedrijf van Musk moeten dat probleem oplossen

Starlink in Nederland

Starlink is inmiddels ook beschikbaar in Nederland, al is het voor een kleine groep. De snelheden liggen nu van 50Mbit/s tot 150Mbit/s. Starlink is overigens niet goedkoop. Een abonnement kost 99 euro per maand en daarnaast heb je ook nog een speciale ontvanger nodig. Deze kost eenmalig 499 euro. Hoeveel het internet in het vliegtuig gaat kosten is nog onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!