EPOS B20 Review: Microfoon die veel kwaliteit biedt

Games Jelle van Es 3 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Het hebben van een microfoon voor audio-communicatie was een jaar of twee geleden eigenlijk alleen maar voor gamers die via Twitch hun streams deden. Maar inmiddels leven we in een iets andere wereld. Een microfoon kan tegenwoordig goed gebruikt worden wanneer je gebruik maakt van videogesprekken en goed verstaanbaar wilt zijn, wanneer je een podcast maakt of zelfs wanneer je gamet en je het belangrijk vindt dat je teamgenoten je goed horen. Met dat in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan met de EPOS B20 streamingmicrofoon.

EPOS is een bedrijf dat ik heb leren kennen als een partij die hoogwaardige headsets op de markt brengt. Zij weten dus wel iets van audio, waardoor een uitstapje met deze EPOS B20 streamingmicrofoon op zich logisch is. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen en ik heb dat aangevuld met een paar audiotests zoals ik die even op Soundcloud heb gegooid.

EPOS B20 Review

1. Ziet er strak uit

De EPOS B20 is een streamingmicrofoon die kwaliteit uitstraalt. Het is een product dat er met zijn zwarte kleuren strak uitziet. Geen grote logo’s of andere poespas. Zeker wanneer je gebruik maakt van een clean desk policy is dit een microfoon die er perfect bij past. Aan de voorkant heb je daarbij de audiogain en de schakelaar die bepaalt in welke audiostand je hem wilt hebben. Aan de achterkant zit er een knop om de microfoon te muten of de audio aan te passen wanneer je er een headset op aansluit. Meer dan dat is het niet en heb je ook eigenlijk niet nodig. Gewoon strak en simpel.

EPOS B20
Een mooi ding (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

2. Makkelijk in gebruik

Daarnaast is de EPOS B20 makkelijk in gebruik. Hij maakt gebruik van dezelfde software als de headsets. Wanneer je die van de nieuwste update hebt voorzien, dan herkent hij gelijk de microfoon en kun je hem gebruiken. Het is echt een plug and play achtige oplossing en binnen een paar minuten heb je alles draaien zoals je het zou willen. Dat is echt wel anders dan dat ik bij andere microfoons in het verleden heb gehad.

Hij werkt simpel (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

3. Audiokwaliteit dik in orde

Het belangrijkste is uiteindelijk de audiokwaliteit. En op dat gebied weet de EPOS B20 me te overtuigen. Zelfs op een behoorlijke afstand van de microfoon is de audio erg goed. Daardoor is het een ideaal product om met een paar mensen een podcast op te nemen. Je zet hem gewoon op het midden van de tafel en je kunt beginnen met praten. Maar ook wanneer je een game speelt en daar commentaar op wilt geven, is het goed om te zien dat hij op dat gebied goed scoort. Tevens is het een ideaal product voor voice-overs. Kortom, de microfoon is van vele markten thuis.

Jelle van Es · Epos B20 Audiotest

4. USB-C-aansluiting voelt stevig aan

Een ander fijn punt dat de EPOS B20 kent, is dat hij gebruik maakt van een USB-C-kabel. Veel andere microfoons werken via een USB-micro aansluiting en dat levert na verloop van tijd vaak wat problemen op. De kabel sluit dan niet goed aan en er ontstaat een breuk, waardoor de audio minder wordt. Met een USB-C kabel heb je dat probleem niet en kun je er dus jaren plezier van hebben.

Stevig ding (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

5. Beperkte standaard

De EPOS B20 streamingmicrofoon is echt een kwaliteitsproduct die heerlijk werkt. Toch vond ik hem wat beperkt in de levering. Hij komt met een standaard voor op het bureau en die werkt goed. Hij is alleen wel wat aan de kleine kant. Daardoor is het geen oplossing voor hen die echt graag in de microfoon praat. Als ik dat wilde bereiken, dan moest ik echt ver naar voren leunen en is verre van comfortabel. Wel kun je hem koppelen aan een boom-arm. Dat is fijn, maar voor 199 euro had ik wel wat meer mogelijkheden gelijk uit de doos verwacht.

Jelle van Es · Epos B20 test 2

Wil je zelf met de EPOS B20 aan de slag? Dan kun je hier naar de website van de maker gaan.

EPOS GTW 270 Hybrid: draadloze earbuds voor gaming en meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen