Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 4 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze exploderende ster is het meest bijzondere wat je vandaag ziet

Astronomen hebben een exploderende ster gezien in een ander zonnestelsel. Onderzoekers hebben er een prachtige video van gemaakt.

Een exploderende ster is iets van de meest bijzondere fenomenen in de ruimte. Als dat gebeurt ontstaat er een supernova waarbij er lichtflitsen en -stralen vrijkomen die ver buiten het desbetreffende zonnestelsel zijn te zien.

Een exploderende ster

Een supernova ontstaat wanneer een ster aan het einde van de levenscyclus is. De ster vlamt op met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen. De ster is dan ook helderder dan dat die ooit was geweest. Daarna is het mogelijk dat er een zwart gat ontstaat.

De Fermi en Swift-satellieten van NASA ontdekten de gammastralen die vrijkwamen bij de desbetreffende ster op 29 augustus 2019. Een observatorium in Namibië meette daarna de langste GRB (gamma-ray burst) die ooit gemeten was. GRB 190829A (zoals die nu geregistreerd staat) vond plaats vanuit de richting van het sterrenbeeld Eridanus. 

Waarom NASA duizenden waterberen en inktvissen de ruimte instuurt

Ver weg maar toch dichtbij

Deze explosie van een ster vond op ongeveer een miljard lichtjaren plaats. Dat lijkt ver, maar dat is 20 procent dichterbij dan de gemiddelde supernova, wat dus ideaal is voor de wetenschap. “Deze GRB vond plaats in onze kosmische achtertuin waarbij de zeer hoog energetische fotonen niet werden geabsorbeerd in botsingen met achtergrondlicht op hun weg naar aarde, zoals normaal gebeurt bij grotere afstanden,” vertelt Edna Ruiz-Velasca van het Max Plank Instituut voor Kernfysica op de site van het Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY).

Röntgenstraling die vrijkomt bij een gamma-ray burst. (Afbeelding: Desy)

In totaal konden de onderzoekers het nagloeien van de eerste explosie van de ster drie dagen zien. Daaruit konden ze ook nieuwe conclusies trekken.

Ze zagen merkwaardige overeenkomsten tussen de zeer hoge gammastraling in de nagloei en de röntgenstraling. Dit terwijl de gevestigde theorieën ervan uitgaan dat de twee emissiecomponenten afzonderlijk zijn geproduceerd. De röntgenstraling is afkomstig van ultrasnelle elektronen die worden afgebogen door de sterke magnetische velden in de omgeving van de explosie. Dit proces lijkt op die in de deeltjesversneller die op aarde staat.

Duitse onderzoekers van DESY het hebben de gamma-ray borst nu geweldig in beeld gebracht. Ze maakten een spectaculaire animatie waarbij je de lichtexplosie vanuit de ster vanuit alle hoeken ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!