Google Chrome extensies dankzij nieuwe update een stuk veiliger

Apps Mark Hofman 4 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome is zojuist een stukje veiliger geworden. Een nieuwe update, die op dit moment wordt uitgerold, voorziet de browsers van een aantal handige veiligheidsfeatures.

De functionaliteiten zorgen er voornamelijk voor dat het downloaden van extensies veiliger wordt. Zo wordt je als gebruiker beter beschermd tegen vervelende virussen en malware.

Google Chrome maakt extensies veiliger

De nieuwe features zijn onderdeel van Enhanced Safe Browsing, dat vorig jaar werd toegevoegd aan de populaire browser. Die functionaliteit zorgt er al voor dat Google Chrome zijn gebruikers beter kan beschermen tegen Phishing. Die lijn wordt nu dus ook doorgetrokken op gebied van extensies.

Dankzij de nieuwe update is Google Chrome in staat om je als gebruiker te waarschuwen voor bepaalde extensies. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien of een bepaalde partij te vertrouwen is. Wanneer dat niet het geval is krijg je een waarschuwing die aangeeft dat je risico loopt. Achter de schermen houdt dit voornamelijk in dat de ontwikkelaar de voorwaarden van Google’s Developer Program niet heeft gevolgd. Wel moet een extensie een paar maanden oud zijn, omdat nieuwe ontwikkelaars anders geen voet meer kunnen zetten in Google Chrome.

Google Chrome veiligheid updates
De functionaliteit (Afbeelding: Google)

Zoals misschien al duidelijk werd ben je wel gewoon in staat om alle extensies te downloaden. Google Chrome waarschuwt je dus alleen voor mogelijke risico’s, maar je hebt zelf in de hand of je een bepaald risico wilt lopen of niet. Wanneer een ontwikkelaar overigens als onbetrouwbaar wordt aangeduid, hoeft er overigens niet ontzettend veel aan de hand te zijn. Het kan dus ook gewoon een waarschuwing zijn dat de desbetreffende partij sinds kort opereert of een kleine fout begaan heeft.

Twijfelachtige bestanden scannen

Naast de extra veiligheid voor extensies introduceert Google Chrome ook een handige feature voor downloads. Wanneer je twijfelt over een bepaalde download is het vanaf nu mogelijk om deze te uploaden naar de servers van Google. Het bedrijf gaat achter de schermen het bestand dan iets beter onderzoeken, om er zeker van te zijn dat je geen rotzooi binnenhaalt. Ook hier is het weer mogelijk om het bestand alsnog binnen te halen, maar het zorgt in ieder geval voor een extra veiligheidslaag.

Google Chrome krijgt grote update: dit kun je verwachten

Google Chrome voegt de nieuwe functionaliteiten toe aan Chrome 91. De grote update verscheen vorige maand. Benieuwd wat deze nieuwe versie allemaal te bieden heeft, lees dan zeker even het bovenstaande artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen