Facebook komt met verandering waarop je wél zit te wachten

Tech Wesley Akkerman 22 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Vroeger was het zo dat je Facebook daadwerkelijk gebruikte voor het delen van persoonlijke gebeurtenissen. Daar was het design ook naar. Inmiddels is het er hoop veranderd een het platform. De nadruk ligt veel minder op individuele ervaringen en meer op het collectief – maar dat lijkt nu weer te gaan veranderen.

Facebook wil zichzelf opnieuw uitvinden door een gloednieuwe tab te presenteren: Feeds. Binnen de Feeds tref je berichten en posts aan van je vrienden, familie, groepen, pagina’s en meer, in een, jawel, chronologische volgorde. Het lijkt er nu toch net op alsof het megalomane bedrijf luistert naar de community.

Facebook wordt weer zoals vroeger

Met de verandering wil Facebook ervoor zorgen dat je geen berichten meer mist van je vrienden. Die berichten vormen namelijk een belangrijk onderdeel van de ervaring, aldus CEO Mark Zuckerberg. Wanneer je de app echter opent, dan zie je nog steeds eerst de gepersonaliseerde feed op de Home-tab staan.

One of the most requested features for Facebook is to make sure people don't miss friends' posts. So today we're…

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, July 21, 2022

Maar door op de Feed-tab te tappen, krijg je dus toegang tot de tijdlijn in chronologische volgorde. Dat is een functie waar veel mensen lang op hebben moeten wachten. Niet iedereen kan zich namelijk vinden in het idee dat je op social media zit voor content die voor je uitgekozen wordt op basis van een algoritme.

Terug naar weleer

Desondanks is het een opmerkelijke stap van Facebook. Meta, het moederbedrijf, probeert haar socialmediakanalen om te zetten naar netwerken waar je curated content te zien krijgt. Dat er nu toch weer nadruk gelegd wordt op berichten die alleen voor jou waardevol zijn, lijkt haaks te staan op de eerder ingezette strategie.

Dit is overigens niet de eerste keer dat we Meta hiervoor zien kiezen. Onlangs lanceerde Instagram zelfs twee chronologische tijdlijnen binnen zijn app. Met Following zien je de post van iedereen in een chronologische volgorde. En Favorites laat alleen de content zien van de mensen die je als favorieten bestempelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen