Facebook weerlegt rapport dat gebruik AI tegen haat weinig effect heeft

Tech Wesley Akkerman 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook weerlegt een rapport waaruit blijkt dat het inzetten van kunstmatige intelligentie tegen aanzetten tot haat weinig effect heeft. Een vertegenwoordiger van het bedrijf laat weten dergelijke praktijken op het platform met vijftig procent afgenomen zijn. Dat gebeurde in de afgelopen kwartalen.

Het nieuws is afkomstig van de Wall Street Journal, die zijn bevinden baseert op een intern document uit 2019. De ingenieurs van het bedrijf schatten dat slechts een klein percentage van het aanzetten tot haat geblokkeerd wordt. Facebook ligt sinds begin dit jaar onder vuur vanwege de mogelijke rol in de rellen van 6 januari in de VS.

Facebook weerlegt claims over algoritme

De site claimt echter dat het niet klopt wat de Wall Street Journal zegt. Guy Rosen, onderdirecteur van integriteit, meldt in een blogpost dat de aanwezigheid van haatcontent in de afgelopen kwartalen met bijna vijftig procent gedaald is. Voor elke tienduizend views, gaan er vijf views naar content die aanzet tot haat.

Facebook
Illustratie van Facebook (Afbeelding: Facebook)

Bovendien vindt Rosen dat de Wall Street Journal “data uit interne documenten gebruikt voor een narratief over inadequaat handelen jegens aanzetten tot haat. Ook zouden we opzettelijk ons proces verkeerd belichten. We willen geen haat op ons platform en onze gebruikers en adverteerders ook niet. We zijn transparant over de manier waarop we hiermee omgaan.”

Klokkenluider brengt documenten aan het licht

De afgelopen weken ligt Facebook nog meer onder een vergrootglas dan eerst. Een klokkenluider, genaamd Frances Haugen, maakte namelijk allerlei interne documenten openbaar. Ze werkte bij het bedrijf als productmanager. Uit die documenten blijkt dat het sociale medium op de hoogte was van het aanzetten tot haat en de effecten daarvan.

Ondertussen bagatelliseerde Facebook de problematiek naar buiten toe en dat wordt het bedrijf niet in dank afgenomen. Politici in de Verenigde Staten, ongeacht politieke voorkeur, zijn het er over eens dat het medium verantwoording moet afleggen over de schrijnende situatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wall Street Journal

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen