Jelle van Es
Jelle van Es Games 18 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Famicom Detective Club: nieuwe topper voor de Nintendo Switch?

Op de Nintendo Switch heb je inmiddels al heel wat games in vele verschillende genres. Toch weet Nintendo zo nu en dan ons te verrassen. Afgelopen week verschenen de games Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind en The Missing Heir. Twee games die meer een verhaal zijn dan dat er echt wat gameplay in zit.

Het zijn games die oorspronkelijk in Japan op de NES verschenen, die daar de Famicom werd genoemd. Dat verklaart gelijk ook de titel. Maar gelukkig heeft Nintendo er voor gekozen om ze voor de Nintendo Switch te voorzien van fonkelnieuwe graphics en de ondersteuning van Japanse stemmen. Op die manier oogt de game niet hopeloos verouderd en kun je je een paar uur in de games onderdompelen.

Famicom Detective Club-games op de Nintendo Switch

Qua gameplay zijn de Famicom Detective Club-games op de Nintendo Switch min of meer identiek. De eerste game in het tweeluik is The Girl Who Stands Behind en The Missing Heir is het vervolg daarop. Die laatste is wat mij betreft net iets beter en heeft een rijkere aankleding, dus mocht je er eentje moeten kiezen, dan is dat de beste keuze. Hoewel het verhaal verder gaat, begint The Missing Heir met een klassiek geval van geheugenverlies, waardoor je zonder moeite aan die game kan beginnen.

Famicom Detective Club Nintendo Switch
De twee games (Afbeelding: Nintendo)

In beide gevallen krijg je met een mysterie te maken. In Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind wordt er aan het begin van de game een vermoord schoolmeisje gevonden en moet je uitzoeken hoe dat zit. In The Missing Heir gaat het om de dood van een machtig persoon in verdachte omstandigheden. Qua verhaal zijn beide games dus anders en in beide gevallen mij betreft boeiend om te volgen. Waar ze in overeenkomen, is de manier waarop je de game speelt.

In Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind en The Missing Heir ga je van scene naar scene. In elke scene krijg je te maken met een personage die je kunt ondervragen of de omgeving die je af kunt speuren. Aan de hand van de vragen die je stelt en de antwoorden die je krijgt of vindt kom je telkens wat verder en ontplooit het verhaal zich. Er is geen sprake van een game over mogelijkheid of actievolle gameplay. In de games doorloop je eigenlijk telkens soortgelijke menu’s en stel je vragen.

Famicom Detective Club Nintendo Switch
Je stelt veel vragen via dit soort menu’s (Afbeelding: Nintendo)

Soms is het in eerste instantie niet helemaal duidelijk wat je met een bepaald personage moet doen. Dan stel je soms meer dan eens dezelfde vragen en krijg je daar geen antwoord op. Maar nadat je een andere vraag stelt, dan kun je in de Famicom Detective Club-games op de Nintendo Switch wel opeens teruggaan naar de eerdere vraag en krijg je daar het antwoord op. Wat dat betreft is het in de games meer dan eens een kwestie van trial and error en worstel je je soms door bepaalde scenes heen om verder te komen.

Boeiende verhalen

Toch heb ik dat zonder moeite gedaan. Als je eenmaal in het verhaal zit van enerzijds Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind en anderzijds The Missing Heir, dan wil je telkens verder gaan en ontdekken hoe de vork in de steel zit. Daarbij denk je soms dat je op het goede spoor zit, maar blijkt het toch anders te zitten. Doordat het games zijn die je zonder enige vorm van stress kunt spelen, zijn het wat mij betreft echt heerlijke games om er bij te pakken. Meer dan eens heb ik het verhaal lopen volgen terwijl er op de achtergrond een sportwedstrijd bezig was. Je wisselt dan heel erg makkelijk tussen je Nintendo Switch en de televisie en mist niet veel van het verhaal.

Jawel, vragen stellen is waar het om draait! (Afbeelding: Nintendo)

Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind en The Missing Heir zijn zodoende waardevolle toevoegingen op de catalogus van de Nintendo Switch. Beide games zijn via de Nintendo eShop binnen te halen. Liever een game met meer gameplay? Bekijk hieronder dan wat op dit moment de beste games voor de spelcomputer zijn.

De beste Nintendo Switch co-op games (April 2021)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!