Je favoriete films op Netflix, HBO en Disney waren een hel om te filmen

Films & Series Rik Claessen 7 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je je favoriete film op Netflix streamt, zul je niet doorhebben hoe verschrikkelijk het was om aan die film te werken.

Ieder werkveld kent zijn uitdagingen. Maar in de filmwereld gaat het er soms wel heel akelig aan toe. Er gaan vaak gigantische bedragen in rond, er vallen prijzen te winnen en regisseurs die alles honderd keer overnieuw doen om het perfecte plaatje te krijgen.

Hard werken dus onder vaak niet zo’n fantastische omstandigheden. Jij als kijker merkt daar vaak weinig van. Sterker nog: je zult waarschijnlijk helemaal niet doorhebben dat deze filmklassiekers een pure hel waren om aan te werken.

Deze films op HBO, Disney+, Netflix en de rest waren verschrikkelijk om aan te werken

Slopend lange dagen, erbarmelijke omstandigheden op de set of een regisseur die geen genoegen neemt met iets honderd keer overnieuw filmen. Deze films, veelal filmklassiekers, waren pure hel om aan te werken. Iets om over na te denken de volgende keer dat je ze streamt op Netflix, HBO of Disney+.

Titanic

Deze filmhit weet al jaren op rij veel kijkers te trekken. Als de film ook maar voor een dag op bijvoorbeeld Netflix staat, zullen veel mensen ‘m streamen. Voor de personages in de Titanic ging het er alles behalve goed aan toe. Maar op de filmset was het ook gruwelen. Dat kwam door flinke oplopende spanningen tussen de crew en regisseur James Cameron. Er waren maar liefst 183 extra dagen nodig om de boel te filmen.

Nou klinkt dat niet zo erg. Maar die dagen waren veelal gevuld met een boze, hysterische en schreeuwende James Cameron en acteurs die uren aan een stuk in een ijskoud waterbad moesten liggen om scènes te filmen. Veel acteurs werden daardoor flink ziek. “I’ll never let go” krijgt opeens een iets andere ondertoon.

Apple TV+ volgt tactiek Netflix en Disney+, maar alleen voor de VS
(Afbeelding: 20th Century Fox)

Apocalypse Now

Oorlog is hel op aarde. En precies dat wilde Francis Ford Coppola laten zien in Apocalypse Now. De film heeft een haast mythische status gekregen en wordt beschouwd als de beste film over de Vietnamoorlog ooit. En terwijl Netflix en HBO Max redelijk wat oorlogsfilms in hun catalogus hebben, zal het filmproces toch nooit zo heftig zijn als dat van Apocalypse Now.

De film werd geschoten in de Filipijnen waar acteurs dagen moesten filmen in de brandende zon en klamme jungle. Extreme weersomstandigheden als stormen hebben meer dan eens de filmsets volledig verwoest. Acteur Marlon Brando kwam ontzettend veel aan, waardoor hij mogelijk zelfs ontslagen zou worden door Coppola. En als kers op de taart kreeg de hoofdrolspeler Martin Sheen een hartaanval op de set. Oh en wist je dat een ander ongeluk met Martin Sheen in de film te zien blijft? Hij snijdt zijn hand kapot wanneer hij een spiegel stukslaat.

Jouw favoriete films op Netflix, HBO en Disney waren een hel om aan te werken
(afbeelding: United Artists)

The Wizard of Oz

Het kan als een schok komen dat juist de film die zo kindvriendelijk en vrolijk oogt, een van de verschrikkelijkste filmsets ooit had. Dat zou nog wel eens de moeite waard zijn om als disclaimer neer te zetten voordat je de film streamt op bijvoorbeeld Netflix of HBO Max. Er ging namelijk aardig wat mis op de set.

Zo is alle sneeuw die je in de film ziet pure asbest, de actrice die de heks speelt liep zware brandwonden op door een fout met de pyrotechniek en het leeuwenkostuum was gemaakt van een échte leeuw. Daardoor raakte de acteur meermaals oververhit tijdens het acteren.

Jouw favoriete films op Netflix, HBO en Disney waren een hel om aan te werken
(afbeelding: Metro-Goldwyn-Mayer)

Jaws

Deze film op Netflix-concurrent SkyShowtime is voor velen dé reden dat ze liever niet in de oceaan zwemmen. Jaws bevat ook een van de meest iconische filmzinnen ooit. Grappig genoeg wordt die akelig vaak verkeerd uitgesproken. Maar dat is niet de enige fout van de film. Steven Spielberg was nog erg jong tijdens het maken van deze film en zorgde voor aardig wat blunders. Het budget van de film moest daarom van 4 miljoen naar 9 miljoen dollar.

Tijdens het filmen verzopen er ook bijna een hoop acteurs. Een van de boten begon te zinken. Een geluidstechnicus probeerde eerst nog alle apparatuur te redden. Hij kon op het nippertje ontsnappen.

Jaws
(Afbeelding: Universal)

Predator

Deze iconische film, die je ziet op Disney+, werd opgenomen in de jungle van Palenque, Mexico, wat tot verschillende productieproblemen leidde. De temperatuur in de jungle was zo koud dat er altijd warmtelampen aan moesten staan, terwijl het terrein van de locatie zo ruig was dat het filmmaken vertraging opliep.

Veel van de cast en crew kregen diarree vanwege het ongezuiverde water in het hotel waar ze logeerden. Kevin Peter Hall, die in de film het titelpersonage speelde, zei ooit dat het maken van ‘Predator’ ‘geen film was, maar een overlevingsverhaal voor ons allemaal.’

Jouw favoriete films op Netflix, HBO en Disney waren een hel om aan te werken
(afbeelding: 20th Century Fox)

Als je het zo hoort, kun je het misschien beter bij boeken schrijven houden in plaats van acteren. Alleen loop je dan de kans in de eeuwen oude discussie terecht te komen van ‘wat is beter, boek of film?’. Wat ons betreft zijn in deze gevallen de films die je op streamingdiensten als Netflix en Disney+ ziet beter dan het boek:

Jammer boekenfans: deze films zijn wél beter dan het boek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen