Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Foxconn ziet duidelijke gevolgen chiptekort, aantal verschepingen daalt

Apple-leverancier Foxconn geeft een waarschuwing af: het tekort aan chips kan ervoor zorgen dat de leveringen van het bedrijf met tien procent dalen. Het bedrijf geeft toe niet immuun te zijn voor de globale chiptekorten van dit moment. Dat kan mogelijk invloed hebben op de productie van Apple.

Foxconn heeft aangekondigd dat het bedrijf verwacht voor tien procent minder aan producten te kunnen verschepen door het wereldwijde tekort aan chips. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei. Het gaat om een te verwachten daling van ongeveer tien procent. Eerder trok Xiaomi ook al aan de bel.

Foxconn heeft een sleutelrol

Tijdens de eerste twee maanden van dit kwartaal was er weinig aan de hand. Maar nu ziet ook Foxconn dus een daling, sinds deze maand. Dat zegt voorzitter Young Liu. Dit bedrijf is de grootste leverancier van Apple. Daardoor heeft het een sleutelrol in de productie van onder meer de (nieuwe) iPhone-modellen.

Triple-camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Apple heeft tot op heden weinig tot geen last ondervonden van het wereldwijde chiptekort, maar nu Foxconn toegegeven heeft dat de situatie veranderd is, kan dat gegeven ook veranderen voor de iPhone-maker. De leveringen van Apples apparaten kunnen daardoor flink wat vertraging oplopen, mogelijkerwijs.

Niet het enige probleem

Helaas heeft Liu geen periode aan de daling gehangen. De voorzitter houdt het op ‘momenteel’, maar laat dus niet weten hoe lang de problemen zich kunnen voordoen. Wel citeert Liu onderzoeken vanuit externe bronnen, die melden dat de tekorten tot ver in het tweede kwartaal kunnen aanhouden.

Dit is niet het enige productieprobleem. Eerder kwam namelijk naar buiten dat Apple nog wel eens last kon hebben van Samsung. Die levert namelijk de oled-panelen voor de iPhone. Ook Samsung heeft leveringsproblemen binnen zijn bevoorradingsketen, waardoor Apple dus een zware periode tegemoet kan gaan.

Ondanks de huidige problematiek lijkt het er wel op dat Apple vooralsnog vanaf mei de A15-processor in massaproductie kan nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!