Freebuds 4: Huawei gaat andermaal strijd aan met AirPods Pro

Gadgets Jelle van Es 22 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Een tijdje geleden ging ik met de FreeBuds 4i aan de slag. Het was een set earbuds die echt als budgetproduct op de markt werd gebracht. Maar dan wel één die voor een zacht prijsje noise cancellation bracht. En nu brengt het bedrijf het nieuwe premium product op de markt.

Want dat is wat de FreeBuds 4 zijn. Als je bij smartphones spreekt over vlaggenschepen, dan kun je dat ook doen over earbuds. En dit is daarbij het nieuwe premium product. Op diverse punten is hij weer net wat beter dan de FreeBuds 3. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat de markt steeds voller wordt en er dus veel concurrentie is. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

FreeBuds 4 Review

1. Batterij is weinig bijzonder

De batterijduur van earbuds is altijd belangrijk. Je wilt ze een paar uur achter elkaar kunnen dragen zonder dat ze opgaan. Onlangs kon ik met de earbuds van Sony aan de slag en die gingen zo’n acht uur mee met noise cancellation aan. Wat dat betreft vallen de FreeBuds met 2,5 uur wat tegen. Je kunt ze echter wel een kwartiertje in de oplaadcase stoppen om er weer zo’n 1,5 uur uit te halen. En met een uur opladen zijn ze weer helemaal vol. Uiteindelijk kun je met een volle oplaadcase zo’n 14 uur met active noise cancellation van de earbuds genieten. In de praktijk is dat goed, maar in vergelijking met de andere producten op de markt valt het wel wat tegen.

Huawei FreeBuds 4
De Huawei FreeBuds 4 (Afbeelding: Huawei)

2. Noise cancelling is fijn

Volgens Huawei maken de FreeBuds 4 gebruik van Active Noise Cancellation 2.0. Dit zorgt er voor dat de oordopjes je omgeving kunnen lezen en aan de hand daarvan de noise cancellation aanpassen. Zodoende heb je altijd rust met de earbuds in, zonder dat het vervelend overstemt. Daarnaast zet je de noise cancellation makkelijk aan en uit door de oordopjes gewoon in te drukken. Sowieso heb je vanaf de oordopjes alles onder controle, want je kunt ook de volume simpel aanpassen.

FreeBuds 4
Houdt het geluid goed buiten (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

3. Geluid is uitstekend

En als je dan luistert naar je favoriete muziek of je gebruikt het om series te kijken, dan is het goed om te weten dat het geluid van de FreeBuds 4 van een hoog niveau is. Zowel een diepe bass als diverse hoge tonen komen goed over. Op die manier kun je ze heerlijk gebruiken tijdens het sporten. Een beetje pompende bass tijdens je sportsessie geeft je toch net wat meer motivatie om tot het gaatje te gaan.

FreeBuds 4
Geniet van je favoriete muziek (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

4. Oplaaddoosje FreeBuds 4 voelt stevig aan

Eén van de dingen die me enorm stoorde bij de FreeBuds 4i was het doosje. Deze kon je eigenlijk niet open leggen. Dan klapte hij automatisch dicht. Bij dit premium model heb je een scharnier die echt wat steviger is en daardoor open blijft liggen. Daarnaast voelt het geheel een stuk robuuster aan. Je hebt het idee dat wanneer het een keer uit je zak valt, dat het die val wel overleeft en je er simpelweg heel lang plezier aan beleeft.

Stevige bescherming (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

5. Valt een beetje tussen de wal en het schip

Als je dit allemaal zo leest, dan zijn de FreeBuds 4 goede earbuds. Toch is het lastig om ze echt aan te raden. De oordopjes vallen namelijk een beetje tussen het wal en het schip. Qua prijs zijn ze niet superduur, maar te duur om hem als budget-keuze aan te raden. Dat is wat de 4i al deed. En als je iets bij de prijs optelt, dan krijg je andere earbuds die in de breedte weer net wat beter zijn, zoals de AirPods Pro (verschil van 30 euro). Kortom, het is een product dat niet echt een duidelijke positie heeft.

Niet voor iedereen geschikt (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De FreeBuds 4 zijn binnenkort beschikbaar voor een prijs van 169 euro. Pre-orderen kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen