Geen stokje meer in je neus: coronatest kan voortaan mobiel

Wetenschap Jelle van Es 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Met de terugloop van het aantal besmettingen, worden er ook steeds minder coronatests afgenomen. Goed nieuws dus voor iedereen die niet zijn hersenen wil laten kietelen. En mocht er dit najaar een nieuwe golf aankomen, dan is er nog beter nieuws.

Want wellicht dat de wattenstaafstokjes voor een coronatest in de toekomst tot het verleden behoren. Wat Britse onderzoekers stellen dat ze aan de hand van je mobiel kunnen zien of je het virus hebt of niet. Dat valt onder andere te lezen op NU.nl.

Coronatest via je mobiel

Het zou volgens het team van de University College in Londen gaan om de Phone Screen Testing (PoST)-techniek. Wanneer je je smartphone gebruikt, dan kunnen virusdeeltjes op het scherm komen. Het is het beste te meten wanneer je je mobiel gebruikt om vooral te bellen. Omdat niet iedereen dat meer doet, is het ook mogelijk dat virusdeeltjes via het swipen op het scherm komen. Maar of die test dan uiteindelijk hetzelfde goede resultaat geeft, dat is niet helemaal duidelijk. Maar uiteindelijk zou het dus wel mogelijk zijn om op deze manier een test af te nemen.

Coronavirus coronanoodwet
Het coronavirus treft ons allemaal. (Afbeelding: Miroslava Chrienova via Pixabay)

De onderzoekers hopen dat mensen met klachten zich nu eerder zouden gaan testen. Er zijn nog altijd gevallen waarbij mensen met klachten bang zijn voor zo’n wattenstaafje in de neus dankzij verschillende horrorverhalen die er nu bestaan. Met deze alternatieve test hoeven ze niet bang te zijn. En door mensen beter te testen, voorkom je verdere verspreiding van het coronavirus. Daarnaast zou deze techniek via de mobiel een stuk goedkoper zijn om uit te voeren. En dat is dan weer handig voor de armere landen in de wereld. Daar lopen de vaccinaties flink achter en blijft het testen en afstand houden een must. Door goedkopere manieren van testen, komen ze er daar ook sneller achter.

Smerige smartphone

En dit is ook andermaal het bewijs dat je mobiel zeker niet het meest schone object wat je bij je hebt. Het is vaak een flinke bron van bacteriën, omdat je er de hele dag mee bezig bent. Wat dat betreft doe je er verstandig aan om hem zo nu en dan even goed schoon te maken.

Grote kans dat je telefoon best smerig is: zo maak je hem schoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen