Zorg voor hersenen en lichaam: laat deze drie etenswaren liggen

Wetenschap Lisanne Beijen 5 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Het gezegde luidt: ‘Je bent wat je eet’. Zonder dit te letterlijk te nemen zit er zeker een kern van waarheid in. Wat jij eet en drinkt heeft namelijk veel, nee, heel veel invloed op hoe gezond je fysiek en mentaal bent. Een paar etenswaren kun je daarom beter links laten liggen tijdens je volgende maaltijd.

De juiste voeding voorkomt ziekte of heelt zelfs ziekte, maar met de verkeerde voeding is soms letterlijk ziekmakend. Etenswaren met een hoge zuurgraad verhogen de kans op ontstekingen in je lichaam. Hoeveel supplementen je ook slikt, wanneer je het verkeerde eten eet is het lichaam niet in staat deze vitaminen of mineralen te verwerken en op te slaan. Blijf daarom in ieder geval zo veel mogelijk weg van de drie onderstaande etenswaren, toevoegingen en bereidingswijzen.

Het (over)koken van eten

Niet iedere lichte maaltijd is licht verteerbaar. Een soep, couscous en ovenschotel zijn lekker maar niet heel lekker voor ons lichaam. Je zou denken dat groente, in welke vorm en bereidingswijze dan ook, altijd goed is. Dat is gedeeltelijk waar.

Wanneer we het verhitten verandert namelijk de moleculaire samenstelling van groente. Dit betekent niet direct dat de voedingswaarde van de groente geheel verdwijnt, maar maakt het een stuk moeilijker voor ons lichaam om die voedingsstoffen te absorberen en gebruiken. Groente is alkalisch voedsel en geeft je lichaam energie maar wanneer verhit verandert dit in zuur-vormend voedsel. Zuur-vormend voedsel veroorzaakt ontstekingen, slijm en verstopping ons lichaam met als gevolg verschillende ontstekingsziekten. Rauwe groente, zie het als ‘levend’ eten, zitten bomvol natuurlijke enzymen die worden vernietigd wanneer ze verhit worden.

Wees dus een beetje lief voor je lichaam en zoek naar een goede balans tussen rauw voedsel en gekookt voedsel in je eetpatroon.

wortel groente gezond
Wel eerst even wassen voordat je ze op eet hè (Afbeelding: Markus Spiske / Pexels(

Geraffineerde suikers zijn niet best

Suiker is super verslavend. Daar kan iedereen over meepraten. Naast verslavend is het ook niet gezond voor lichaam en geest. Ja, je lichaam heeft suiker nodig voor energie. Hier gaat het alleen over een bepaald soort suiker dat is gemixt met zuurstof. Dit zijn simpele suikers, genaamd monosacchariden, die je in glucose (suiker uit groente) en fructose (suiker uit fruit) vindt. Complexe suikers zitten bijvoorbeeld in koekjes, brood en chocola.

Ieder product dat ‘complex’ is moet door ons lichaam eerst worden omgetoverd tot simpele onderdelen voordat het lichaam ze kan verwerken. Wanneer je lichaam complexe suikers (zetmeel) afbreekt en omzet in simpele suikers blijven er bijproducten over. Als je lichaam die niet verder kan verwerken slaat hij het op in vet. Dit veroorzaakt overtollige zuren in het lichaam die op hun beurt weer zorgen voor ontstekingen, slijm, verstopping en daarna ontstekingsziekten kunnen veroorzaken. Daarnaast zetten deze suikers de aalvleesklier, lever en nieren extra onder druk doordat zij met de afvalstoffen aan de slag moeten.

Dat is opnieuw niet zo lief van je voor je lichaam, dus minder je inname van complexe suikers in de vorm van brood en koekjes, en pak in plaats daarvan een appel of een tros druiven om op te snacken. Daar weet je aalvleesklier namelijk wel raad mee.

churros suiker gezond ongezond
Gezond of ongezond of gewoon vreselijk lekker? (Afbeelding: Pixabay / Pexels)

Niet gezond voor lichaam en hersenen: verwerkt voedsel

Heeft het een lijst met ingrediënten? Dan is het onwaarschijnlijk dat het eten dat je in je hand hebt heel gezond is voor je hersenen en lichaam. Verwerkt voedsel is vrijwel altijd de slechtste keuze voor je gezondheid. In verwerkt voedsel zitten, zoals de naam al zegt, veel toevoegingen om het eten extra smaak te geven en langer houdbaar te maken. Al deze toevoegingen zijn goed voor het eten maar niet gezond voor jou.

Om even het voorbeeld van de suikers hierboven te hanteren; deze toevoegingen zijn complex en niet natuurlijk. Je zet je lichaam dus flink aan het werk om ze te verwerken en het bruikbare te scheiden van de afvalstoffen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken linken verwerkt voedsel aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen