LastPass inruilen voor een alternatief: zo stap je makkelijk over

Gebruik je de password manager LastPass en ben je toe aan wat verandering op je toestellen? Of ben je niet tevreden over de aanpassingen die LastPass heeft gedaan aan zijn gratis service? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een van de vele andere (gratis) wachtwoordmanagers die het internet rijk is.

Of je nou kiest voor Bitwarden, 1Password, Dashlane of NordPass; je wilt natuurlijk het liefst al je data en wachtwoorden overzetten naar de nieuwe wachtwoordmanager. Daarvoor moet je die data en wachtwoorden eerst downloaden. Vervolgens moet je je account op LastPass verwijderen. Hoe je dit voor elkaar krijgt leggen we hieronder uit.

Exporteer je data uit LastPass

LastPass biedt de mogelijkheid om data te exporteren als een CSV- of XML bestand. Wanneer je de data naar een ander apparaat wilt verplaatsen kun je het beste voor CSV kiezen. Heb je de data vanuit het CSV bestand overgezet naar een nieuwe wachtwoordmanager? Verwijder dit bestand dan volledig aangezien het een tekstbestand is met daarin data waarvan je niet wilt dat het in de verkeerde handen valt.

Om data te exporteren vanuit LastPass heb je een computer of laptop nodig. De makkelijkste manier is om dit te doen vanuit de browser extensie die je hier (onderaan de webpagina) kunt downloaden.

Heb je de extensie gedownload? Goed. Klik in dat geval op het extensie-icoontje en ga naar ”Account Options” >> ”Advanced” >> ”Export” >> ”LastPass CSV File”. Om de download te voltooien moet je je master-wachtwoord invoeren. Een kind kan de was doen. Dit zijn bijvoorbeeld de gidsen van 1Password en Dashlane.

Hoe je deze data kunt importeren in je nieuwe wachtwoordmanager is volledig afhankelijk van welke je gebruikt. De meeste wachtwoordmanagers hebben blogs en gidsen gepubliceerd op hun website waarin wordt uitgelegd hoe je data kunt importeren.

LastPass Android app
LastPass Password Manager (Afbeelding: LastPass)

Verwijder je account

Heb je een nieuwe wachtwoordmanager uitgekozen, heb je die misschien ook al een paar dagen of een week uitgetest en weet je honderd procent zeker dat je de data van LastPass hebt gedownload en opgeslagen? Dan kun je je LastPass account verwijderen.

In de browser doe je dit simpelweg via LastPass’ Delete Your Account-pagina. Klik op deze pagina op ‘Delete’ waarna, na het invullen van een aantal wachtwoorden, je account wordt verwijderd.

Reageer op artikel:
LastPass inruilen voor een alternatief: zo stap je makkelijk over
Sluiten